01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Elektrowin odebral již více než 2000 tun elektrozařízení

Firma Elektrowin, a. s., provozovatel kolektivního systému pro zpětný odběr elektrozařízení, již od loňského léta, kdy vstoupila v platnost novela zákona o odpadech, odebrala více než 2000 tun elektrozařízení.

V přepočtu na jednotlivé spotřebiče to představuje 56 274 chladniček a mrazniček, 5524 velkých a 18 567 malých spotřebičů.

Elektrowin se zaměřuje na velké a malé elektrospotřebiče a elektrické nástroje i elektronické přístroje (tj. skupiny 1, 2 a 6).

Velké a malé domácí spotřebiče představují 70-75 % podílu elektroodpadu (v kg).

Podíl společnosti Elektrowin na plnění závazku České republiky vůči Evropské unii, tj. nejpozději do konce roku 2008 odebrat 4 kg elektrozařízení z domácnosti na jednoho obyvatele, znamená pro společnost dosáhnout sběru zhruba 2,8 kg elektrozařízení z domácností na jednoho obyvatele.

Zástupci systému Elektrowin oznámili, že za období prosinec 2005 až květen 2006 bylo zpětně odebráno přes 2000 tun elektrozařízení, což za období představuje 0,25 kg/obyv. Do konce roku chce systém posbírat 1 kg elektrozařízení na obyvatele. V roce 2007 by tato hodnota měla stoupnout na 2,1 kg/obyv./rok, v roce následujícím by měl systém dosáhnout požadované úrovně 2,8 kg/obyv./rok.

"V současné době plní povinnosti dané zákonem o odpadech prostřednictvím kolektivního systému Elektrowin 381 výrobců elektrických a elektronických zařízení. V databázi je k dnešnímu dni evidováno 592 posledních prodejců a 160 míst zpětného odběru vytvořených ve sběrných dvorech obcí. Dalších 2100 obcí bez sběrného dvora je do systému zapojeno prostřednictvím svozových firem," konstatuje Ing. Roman Tvrzník, generální ředitel společnosti Elektrowin.

SOUČINNOST S OBCEMI

V současnosti pokrývá systém 42 % obyvatel ČR a 34 % (tj. 206) obcí. "Do konce roku 2006 plánujeme rozšířit síť zpětného odběru na asi 350 míst," dodává Ing. Tvrzník. "Naším zájmem je, aby se vysloužilé ledničky, pračky a další domácí spotřebiče neocitaly na černých skládkách či na dvorech a ve sklepích, ale v místech zpětného odběru, která umožní jejich náležitou ekologickou likvidaci."

Kromě součinnosti s obcemi a svozovými firmami Elektrowin spolupracuje také s ekologickými organizacemi. Prostředkem k tomu jsou například informační kampaně a speciální akce, jakou byl například Den Země ve Vysokém Mýtě. Společně s firmou Asekol nabídl Elektrowin pomocnou ruku starostům obcí zasažených letošními povodněmi. Na speciální telefonní lince, zřízené k tomuto účelu, zastupitelé mohli objednat zcela zdarma svoz a následnou ekologickou likvidaci povodní poškozených elektrospotřebičů.

Síť zpracovatelských zařízení je na základě provedeného výběrového řízení tvořena čtrnácti provozovnami. Kontrakty se zpracovateli jsou realizovány na základě výběrových řízení tak, aby byly důsledně zachovávány principy tržní soutěže a aby byl vyvíjen neustálý tlak na snižování nákladů spojených s činností kolektivního systému.

Grafické znázornění

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down