01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Obecní kompostiště na Slovensku

V Slovenské republice začal podle zákona č. 223/2001 o odpadech od ledna 2006 platit zákaz zneškodňovat biologicky rozložitelný ze zahrad a z parků (zelený bioodpad) na pozemcích právnických osob, fyzických osob a občanských sdružení, pokud jsou součástí komunálních odpadů.

Při hledání systémů a způsobů jak kompostovat je fakt, že v SR je více než 2930 obcí, z nichž 2327 obcí má méně než 1500 obyvatel. Pro tyto obce byla (a stále zůstává) výstavba velkých kompostáren z ekonomického, technického a časového hlediska velmi náročná.

S přihlédnutím na množství a charakter biologických odpadů, které vznikaly v těchto malých obcích, bylo nesmyslné budování nových vodohospodářsky zabezpečených ploch, které si vyžadovala platná legislativa.

S cílem podpořit a ulehčit kompostování v praxi byli zavedeny do zákona o odpadech kompostiště a malé kompostárny s kapacitou do 10 tun ročně, které byly vyňaty z definice zařízení na využití odpadů. Znamená to, že na provozování těchto kompostišť není potřebný souhlas příslušného orgánu státní správy.

Obecné kompostiště je místo, kde obec, obcí pověřený subjekt nebo osoby vykonávají kompostování biologicky rozložitelných odpadů ze zeleně, které vznikají v dané obci, a jeho roční produkce nepřevyšuje 10 tun.

Zřizování obecných kompostišť je plně v kompetenci místní samosprávy, která musí vycházet z místních podmínek.

Konkrétny způsob nakládání s biologickými odpady stanoví provozní dokumentace, provoz běží pod dohledem vyškolené osoby.

Vzhledem k použité technologii kompostování, množstvo a vlastnosti surovin používaných na kompostování, nevyžaduje plocha na žádnou technickou bariéru, nemusí tedy být vodohospodářsky zabezpečená.

Je možné použit už existující vodohospodářsky zabezpečené nebo zpevněné plochy(silážní žlaby, hnojiště, uhelné sklady, kalové pole).

Celý objekt obecného kompostiště je oplocený, uzavřený a dostatečně označený. Zakládka je po celou dobu (kromě nutných technologických operací) zakrytá geotextilií. Ta je v případě nezpevněné plochy neoddělitelnou součástí technologie.

Branislav Moňok

Slovensko

Zdroj: www.biom.cz

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down