01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Další zátěže ve Spolaně

Vedle sanace starých zátěží dioxinů, která běží od jara letošního roku, se ve Spolaně chystají další akce. Při přípravě sanace staré amalgámové elektrolýzy se oproti původním předpokladům ukázalo, že bude nutné odstraňovat nejenom rtuť, ale i dioxiny. Taková kombinace zamoření je i ve světě...

Vedle sanace starých zátěží dioxinů, která běží od jara letošního roku, se ve Spolaně chystají další akce.

Při přípravě sanace staré amalgámové elektrolýzy se oproti původním předpokladům ukázalo, že bude nutné odstraňovat nejenom rtuť, ale i dioxiny. Taková kombinace zamoření je i ve světě neobvyklá. Ministr Kalaš uvedl, že existují pochybnosti, zda připravovaná metoda firmy Geosan tuto zátěž zvládne a Ministerstvo životního proto chce připravit návrh, jak situaci v tomto provozu co nejlépe a nejrychleji vyřešit. Údajně přichází v úvahu možnost, že by se i pro tuto sanaci zařízení využila technologie katalytické desorpce, která je již v areálu nainstalovaná.

Zároveň se připravuje výběrové řízení na třetí velký sanační projekt ve Spolaně, kterým bude sanace podzemních vod včetně oblasti znečištěné toluenem. Spolana má uzavřenu ekologickou smlouvu s Fondem národního majetku, nyní Ministerstvem financí. Stát se zavázal uhradit náklady spojené s ekologickou zátěží vzniklou před privatizací až do výše garance, která činí celkem 6,33 miliardy korun.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down