01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Unikátní zařízení na zpracování odpadů v Otrokovicích

Společnost TOMA uvedla do provozu komplexní zařízení na zpracování biodegradabilních odpadů, které využívá vedle odpadů z průmyslu také odpad ze zeleně.

Díky své komplexnosti tento projekt představuje unikátní zařízení nejen v rámci kraje, ale také z hlediska celé republiky. Systém je výsledkem vlastního výzkumu společnosti TOMA, který byl realizován ve spolupráci se společností Sita. Ta zajišťuje logistický systém - sběr a svoz biologických odpadů, které pak odváží na technologickou linku společnosti TOMA. Podle zástupců společnosti TOMA byly při přípravách cenná pomoc a zkušenosti SITA sestavování žádostí o dotace z operačních programů.

Objekt umístěný v areálu čistírny odpadních vod byl vybudován nákladem 53 milionů korun. Samotné zařízení sestává ze tří stupňů. V prvním stupni probíhá hydrolýza biologicky rozložitelných odpadů, využívá se zde odpad kůží, bílkovinné drtě, kostí, tukového odpadu, rybích tránů, biologicky rozložitelných komunálních odpadů. Autor technologie Ing. Zdeněk Řičica říká: "Zařízení zpracovává také například zbytky kůží nebo kosti z konzervárenského průmyslu. Tyto odpady běžně nemohou na skládku. Pokusy o jejich přímé kompostování ztroskotaly, takže to vypadalo, že budou končit v kafilérii bez užitku. Kosti však obsahují velké množství přírodního fosforu a jsou vhodnou surovinou pro výrobu mnoha dalších produktů, jako je třeba kostní drť. Ta se využívá jako krmivo nebo hnojivo."

Technologie chráněná čtyřmi užitnými vzory produkuje kromě kostní drtě řadu hydrolyzátů, které slouží při výrobě širokého spektra výrobků: jako bílkovinná složka krmiv, surovina pro textilní a koželužské přípravky, základní báze pro výrobu hnojiv, plastifikátor malt a betonů, prostředek pro snížení energetické náročnosti mletí slínků nebo lapač volného formaldehydu při výrobě dřevotřísek.

V druhém stupni technologie probíhá za nepřístupu vzduchu methanová fermentace, která zpracovává za mezofilních podmínek nevyužitelné odpady z prvního stupně. Produktem anaerobní technologie je bioplyn a stabilizovaný kal.

Bioplyn se dále čistí a převádí do kogenerační jednotky, kde je z něj vyráběna elektřina a teplo. Stabilizovaný kal přechází do třetího stupně technologie, kde je kompostován spolu s odpady z údržby zeleně. Vyrobený kompost lze využít na rekultivaci skládek, případně do dekorativních protihlukových stěn, kde je pevný plášť vyplněn absorpční hmotou (kompostem) a osázen okrasnými rostlinami.

"Výhodou naší technologie je, že prakticky veškeré produkty jsou obchodovatelné," podotýká Ing. Řičica. "Prodejem hydrolyzátů a kostní drtě získáváme dvě třetiny zisků, zbytek je získáván z prodeje energie."

FINANCOVÁNÍ

Prostředky pro vybudování technologie byly nakombinovány z několika zdrojů.

Díky tomu, že bylo v prvním stupni technologie využito několik užitkových vzorů, byly na zařízení v hodnotě 31,5 milionů korun získány prostředky z operačního programu Průmysl a podnikání - inovace ve výši 46 % uznatelných nákladů.

Zařízení dalších dvou stupňů bylo financováno z 37 % z programu Průmysl a podnikání - obnovitelné zdroje energie díky tomu, že slouží k výrobě a využití bioplynu a k produkci kompostu. Celková hodnota těchto dvou stupňů byla 21,5 milionů korun.

Podle posudku University Tomáše Bati ve Zlíně má technologie, jejímž hlavním autorem je Ing. Zdeněk Řičica, předpoklad stát se modelovým příkladem komplexního řešení problému biologicky rozložitelných odpadů v celoevropském měřítku.

- jst -

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down