01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Do operačních programů jdou z Evropské unie miliardy

Vláda ČR schválila klíčové dokumenty, bez nichž by Česká republika nemohla začít čerpat dosud historicky největší objem peněz z fondů Evropské unie, který má vyčleněn na období 2007-2013. Česká republika tak má šanci získat v následujících sedmi letech až 750 miliard, tedy asi 100 miliard ročně.

Projednání a schválení operačních programů a národní strategie vládou ČR je nezbytným krokem k tomu, aby mohly být tyto klíčové dokumenty předloženy Evropské komisi. Ministr pro místní rozvoj Petr Gandalovič ho přirovnal ke schválení sedmi státních rozpočtů.

Předložením dokumentů Evropské komisi začíná proces jejich formálního schvalování a zároveň se tak otevírá možnost reálného čerpání peněz z nových operačních programů. Pro žadatele je podstatné, že mohou předkládat nové projekty a začíná také uznatelnost nákladů vynaložených na schválené projekty. V první fázi budou spuštěny programy, ve kterých se navazuje na zkušenosti z realizace operačních programů v právě probíhajícím období čerpání 2004-2006.

Podobu operačních programů vytvářely jednotlivé resorty a průběžně se projednávaly s Evropskou komisí od října 2005. Objemy prostředků vyčleněných na jednotlivé operační programy odpovídají tomu, kolik Česká republika potřebuje v těchto oblastech investic, ale zároveň kolik je schopna reálně vyčerpat.

Nyní má MMR stanovit pravidla, za kterých budou tyto peníze čerpány. Podle ministra je naprosto nezbytné celý systém čerpání zjednodušit, zprůhlednit a zefektivnit, jinak nebude Česká republika schopná vyčleněné prostředky využít. Základními prioritami v nadcházejícím programovém období jsou rozvoj dopravní infrastruktury a infrastruktury životního prostředí, podpora inovací v podnikání, rozvoj regionů a jejich větší autonomie při čerpání evropských peněz a v neposlední řadě podpora vzdělávání a politiky zaměstnanosti.

V Operačním programu Životní prostředí jsou prioritami zlepšování vodohospodářské infrastruktury, snižování rizika povodní, snižování emisí a průmyslového znečištění, podpora obnovitelných zdrojů energie, zkvalitnění nakládání s odpady, zlepšování stavu přírody a krajiny, vzdělávání v této oblasti a další. Rozdělení prostředků do jednotlivých OP naleznete v tabulce.

PENÍZE PRŮBĚŽNĚ

K 1. listopadu 2006 vyčerpala Česká republika ze strukturálních fondů EU 11,7 miliardy korun z celkových 44,9 miliard, které má ČR k dispozici na období 2004-2006. Zbytek musí utratit do konce roku 2008. V letech 2007 až 2013 bude ČR moci získat až 750 miliard, tedy zhruba 100 miliard ročně. Aby se České republice podařilo tento objem prostředků vyčerpat, bude muset být stávající, příliš složitý mechanismus rozdělování těchto peněz upraven. Je totiž nebezpečí, že několikanásobně vyšší objem finančních prostředků, které máme možnost získat v příštím období, prostě nezvládne.

Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) proto zpracovalo analýzu problematických míst získávání peněz z evropských fondů a současně navrhlo opatření, která by je pomohla vyřešit. Dokument bude předložen vládě. Jeho schválení by mělo podle MMR zásadně zlepšit systém čerpání evropských fondů.

ZJEDNODUŠENÍ PRO PROJEKTY

Podle zkušeností z praxe je zásadní překážkou rychlejšího čerpání evropských peněz hlavně zpětné financování realizovaných projektů, kdy jsou žadatelům vypláceny evropské peníze až po dokončení projektu. Tento postup značně komplikuje, nebo i znemožňuje realizaci projektů. MMR proto chce zavést průběžný systém financování, kdy budou žadateli propláceny jednotlivé etapy projektu.

Dalším velkým problémem je interpretace toho, které výdaje lze považovat za uznatelné a které ne. Výklad se liší u jednotlivých orgánů i finančních úřadů. Proto se nyní zpracovává manuál způsobilých výdajů, který má být předložen vládě ČR do konce roku 2006.

Změnit se má také proces hodnocení projektových žádostí, aby bylo zřejmé, co se v kterou chvíli s podanou žádostí děje, jak dlouho která fáze potrvá a také, podle jakých kritérií a bodových škál se projekt hodnotí.

- jhm -

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down