01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Co přináší Operační program pro nakládání s odpady

Návrh Operačního programu Životní prostředí pro období 2007-2013 byl schválen vládou. Spolu s ostatními dokumenty nyní bude předložen Evropské komisi. Otevírá se tak cesta k čerpání evropských peněz.

Podle Ministerstva pro místní rozvoj bylo při jejich vytváření respektováno široké partnerství požadované Evropskou komisí a odpovídají potřebám rozvoje České republiky. Programy byly projednány s nejvýznamnějšími hospodářskými a sociálními institucemi ČR, se zástupci odborů, Asociace krajů České republiky, Svazu měst a obcí ČR, Hospodářské komory a dalšími partnery. V dokumentu jsou jednotlivé oblasti rozpracovány v takzvaných prioritních osách. Prioritní osa 4 se věnuje zkvalitnění nakládání s odpady a odstraňování starých ekologických zátěží.

NAKLÁDÁNÍ S ODPADY

Zpracovatelé v ní konstatují, že v České republice není plně respektována žádoucí hierarchie nakládání s odpady, protože převažuje odstraňování odpadů nad jeho využíváním. V prostředí tržního hospodářství není zajištěna konkurenceschopnost výrobků vyrobených z odpadů, rovněž oddělené shromažďování odpadů není dostatečné. Specificky problémovými oblastmi jsou nebezpečné odpady, biologicky rozložitelné odpady, výrobky zpětného odběru, do jisté míry i komunální odpady apod. Stále se účinně neprosazuje prevence vzniku odpadů, převažuje odstraňování odpadů, zejména skládkování, nad využíváním a recyklací odpadů. Bude nutné investovat do nových zařízení pro využívání a recyklaci odpadů a stávající zařízení rozšiřovat a modernizovat.

Globálním cílem prioritní osy pro období 2007-2013 je zkvalitnění nakládání s odpady, snížení produkce odpadů a odstraňování starých ekologických zátěží. Mezi specifické cíle prioritní osy byly zařazeny čtyři okruhy:

- snižování měrné produkce odpadů nezávisle na úrovni ekonomického růstu,

- maximální využívání odpadů jako náhrady primárních přírodních zdrojů,

- minimalizace negativních vlivů na zdraví lidí a životní prostředí při nakládání s odpady,

- odstraňování závažných starých ekologických zátěží.

Výsledkem podpory v oblasti odpadů bylo podle dokumentu mělo být snížení produkce odpadů (včetně nebezpečných), snížení množství odstraňovaných odpadů, zvýšení podílu využívaných odpadů (podpora odděleného sběru odpadů, budování třídicích linek a zařízení na recyklaci) a rozvoj systémů na podporu odděleně sbíraných specifických druhů odpadů (baterie a akumulátory, odpad z elektrických a elektronických zařízení, použitých olejů, biologicky rozložitelných odpadů). Podpora má být směřována také na zavádění technologií k využívání druhotných surovin získaných z odpadů a maximální vy-užívání odpadů jako náhrady primárních přírodních zdrojů.

OBLASTI PODPORY

V rámci uvedené prioritní osy 4 definuje dokument dvě oblasti podpory: Zkvalitnění nakládaní s odpady (podpora 4.1.) a Odstraňování starých ekologických zátěží (podpora 4.2).

Dokument konstatuje, že produkce odpadů v ČR v posledních letech kolísá kolem 39 mil. tun. Zařízení na odstraňování odpadů mají dostatečnou kapacitu, zejména zařízení pro skládkování odpadů, které je stále nejběžnějším způsobem odstraňování, zejména komunálních odpadů.

Jak se uvádí v dokumentu, je stále malý podíl odpadů materiálově a energeticky využíván. V roce 2004 bylo energeticky využi-to celkem 863,3 tis. tun odpadů. V ČR není dostatek nových recyklačních a zpracovatelských kapacit, chybí zařízení na energetické využívání odpadů a nejsou vybudovány regionální integrované systémy nakládání s odpady.

Priority podpory jednoznačně určuje schválený Plán odpadového hospodářství České republiky. Cílem této podpory je snížení produkce odpadů, zvýšení podílu využívaných odpadů na základě podpory odděleného sběru odpadů, budování třídicích linek a zařízení na recyklaci odpadů, systémy na podporu odděleně sbíraných a následně využívaných specifických druhů odpadů (baterie a akumulátory, odpad z elektrických a elektronických zařízení, použitých olejů, biologicky rozložitelných odpadů), snižování množství odstraňovaných odpadů.

Z materiálu byla vynechána explicitní věta, že POH zakazuje podporu výstavby skládek a spaloven komunálního odpadu. Mezi vhodnými a podporovanými aktivitami je uvedeno budování integrovaných systémů nakládání s odpady, systémů odděleného sběru odpadů, zařízení na využívání odpadů, zejména na třídění, úpravu a recyklaci odpadů nebo sběrných dvorů a skladů. Patří sem také budování zařízení na nakládání s nebezpečnými odpady (vyjma skládkování), rekultivace starých skládek a odstraňování černých skládek ve zvláště chráněných územích. Zařazena je i podpora výstavby kompostáren a biofermentačních stanic.

Podpora zařízení na energetické využívání odpadů tedy v operačním programu zařazena není, přestože o několik stránek předtím zpracovatelé uvádějí, že je těchto zařízení u nás nedostatek.

Formou podpory je nevratná finanční pomoc, kterou mohou získat neziskové organizace, územní samosprávné celky a jejich svazky, občanská sdružení, podnikatelské subjekty, příspěvkové organizace, organizační složky státu a jejich přímo řízené organizace, právnické osoby státem pro tyto účely zřízené a státní podniky.

Jarmila Šťastná

Indikativní seznam velkých projektů (nad 25 mil. EUR) v prioritní ose 4

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down