01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Mobilní zařízení nebo přeprava odpadů?

Za jakých okolností jsou vozy pro svoz odpadů přepravním prostředkem, k jehož provozu není třeba souhlas, nebo mobilním zařízením ke sběru, k jehož provozu souhlas potřebný je? Rozkladová komise MŽP k tomuto problému nedávno zveřejnila svůj rozklad.

Firma podala krajskému úřadu žádost o udělení souhlasu k provozování zařízení ke sběru nebo výkupu odpadů mobilními prostředky podle ustanovení § 14 odst. 1 zákona č. 185/2001 Sb., o odpadech. Krajský úřad rozhodl souhlas neudělit s vysvětlením, že nejde o zařízení podle ustanovení § 14 odst. 1 zákona o odpadech, proto k jeho provozu není souhlas nutný.

Proti tomuto rozhodnutí se firma odvolala, ministerstvo však odvolání odmítlo jako nedůvodné a ztotožnilo se s rozhodnutím krajského úřadu.

V odůvodnění se uvádí, že zařízení v rozsahu uvedeném v žádosti není mobilním zařízením ke sběru a výkupu odpadů, ale souhrnem činností, jimiž se zajišťuje přeprava odpadů (věcí) od původců odpadů do zařízení k využívání nebo odstraňování odpadů jiných oprávněných osob. Jde tedy o silniční dopravu provozovanou vozidly nákladní dopravy a k této činnosti (provozu těchto vozidel) není nutný souhlas podle ustanovení § 14 odst. 1 zákona o odpadech.

Ministerstvo také konstatovalo, že zákon o odpadech umožňuje i předání odpadů k přepravě bez převodu vlastnických práv k odpadu. Z toho vyplývá, že firma může i nadále podnikat v souladu s předmětem svého podnikání.

Mobilní zařízení ke sběru a výkupu odpadů definuje vyhláška v ustanovení § 3 jako sběrový prostředek schopný samostatného pohybu a splňující požadavky na zařízení ke sběru a výkupu odpadů stanovené zákonem.

PŘEPRAVA NEBO SBĚR

Vozy na svoz odpadů jsou buď přepravním prostředkem, k jehož provozu nemusí mít oprávněná osoba souhlas podle zákona o odpadech, anebo mobilním zařízením ke sběru a výkupu odpadů, provozuje-li je k tomu oprávněná osoba a má-li souhlas k provozu tohoto zařízení podle ustanovení § 14 odst. 1 zákona o odpadech. V prvém případě stačí, jsou-li dodrženy požadavky na přepravu odpadů (Evropská dohoda o mezinárodní silniční dopravě nebezpečných věc - ADR, zákon č. 111/1994 Sb., o silniční dopravě). Ve druhém případě musí být splněny navíc požadavky na zařízení ke sběru a výkupu odpadů podle ustanovení § 4 vyhlášky (včetně provozního řádu).

I ze způsobu provádění svozu odpadů musí být rozpoznatelné, zda se jedná o sběr odpadu nebo o pouhou přepravu odpadu. Možné jsou tři varianty:

- Vozidlo objíždí obce, kde nějakou dobu na vyhrazeném místě stojí, a jeho osádka přejímá různé odpady od občanů, odděleně podle druhů odpadů je ukládá do shromažďovacích prostředků, které posléze naloží na vozidlo a odjede s nimi pryč. Tento případ lze hodnotit jako sběr a vozidlo je zařízením ke sběru odpadů.

- Vozidlo objíždí předem nasmlouvané původce odpadu, vybírá od nich postupně v rámci jedné jízdy různé odpady, třídí je, utříděné ukládá a odváží. Jedná se rovněž o sběr a vozidlo je zařízením ke sběru či výkupu odpadů.

- Přijede-li vozidlo k původci pro předem určené (smlouvou či objednávkou) množství konkrétního odpadu, naloží jej a odveze, o sběr se nejedná. Takové vozidlo není zařízením ke sběru odpadu, a to bez ohledu na to, jestli se jedná o jednorázovou akci nebo jestli přijíždí pravidelně na základě dlouhodobé smlouvy.

Při rozhodování, zda se jedná o zařízení ke sběru nebo výkupu odpadů, nebo pouze o přepravu odpadů, je třeba brát v úvahu: technický stav vozidla, splnění požadavků zákona o silniční přepravě a ADR, vybavenost vozidla - tedy alespoň možnost sbírat na vozidlo různé druhy odpadů a odděleně je v něm soustřeďovat. Musí být předložen provozní řád a stanoveny podmínky pro přejímku odpadů do zařízení. Z provozního řádu musí být zřejmé, jakým způsobem bude sběr prováděn.

- est -

Zdroj: MŽP, úprava a mezititulky redakce. Úplné znění viz Sdělení sekretariátu rozkladové komise č. 7/2006.

Napsat komentář

Napsat komentář

Komentáře k článku

  1. Dobrý den! hledám firmu, nejlépe z Pardubického nebo Královehradeckého kraje ke svozu nebezpečného odpadu z polikliniky, kde je chirurgická, gynekologická, ortopedická a UZ ambulance. Mohli byste mi, prosím poradit? HOL Luže Košumberk mi už za 8 let leze neuvěřitelně na nervy... Děkuji!

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down