01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

ČOI kontrolovala sběrny a výkupny odpadů

Česká obchodní inspekce provedla na podzim roku 2006 kontroly v provozovnách sběrných surovin na celém území ČR. Kontroloři se zaměřili na plnění povinností stanovených jejich provozovatelům platnými předpisy (zákonem o ochraně spotřebitele, zákonem o České obchodní inspekci, zákonem o odpadech a...

Česká obchodní inspekce provedla na podzim roku 2006 kontroly v provozovnách sběrných surovin na celém území ČR. Kontroloři se zaměřili na plnění povinností stanovených jejich provozovatelům platnými předpisy (zákonem o ochraně spotřebitele, zákonem o České obchodní inspekci, zákonem o odpadech a prováděcí vyhláškou upravující nakládání s odpady). Celkem bylo zkontrolováno 109 provozoven sběrných surovin na celém území ČR a nedostatky zjistili inspektoři ve 48 z nich (tj. téměř 45 %).

Podle zjištění ČOI nejčastěji vykupující pracovník provozovny nesprávně stanovil hmotnost a nesprávně (tj. v neprospěch spotřebitele) účtoval cenu za vykupované barevné kovy. Další chyby: spotřebitel nebyl seznámen s cenou vykupovaných druhů surovin, cena byla stanovena cenovým rozpětím bez dalšího upřesnění, ceny některých druhů surovin nebyly stanoveny; ceny byly uvedeny bez DPH, ceny nebyly vůbec stanoveny a ceník nebyl k dispozici. Toto porušení zjistili inspektoři v 17 provozovnách. V jedenácti případech byly při výkupu používány váhy bez platného úředního ověření.

Ověření totožnosti nebylo provozovatelem sběrných surovin vyžadováno v pěti případech a v jedné provozovně nebylo v evidenci osob vedeno u 95 výkupů místo trvalého pobytu. Tato zjištění byla postoupena příslušným inspektorátům České inspekce životního prostředí.

ČOI zahájila s kontrolovanými subjekty správní řízení byly také uloženy blokové pokuty v celkové výši 46 500 Kč.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down