01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Ekologický provoz spaloven komunálního odpadu

Jedním ze základních aspektů čistoty ovzduší u ekologicky sledovaných průmyslových a energetických objektů je účinné odlučování pevných částic z odpadních plynů před jejich vypouštěním do ovzduší.

K nejefektivnějším technickým řešením a prostředkům, jak ovlivnit výslednou kvalitu životního prostředí v okolí zdrojů znečištění, patří elektrostatické odlučovače a látkové filtry.

Elektrostatické odlučovače jsou využívány v řadě průmyslových procesů k dosažení nízké hodnoty úletu tuhých znečišťujících látek, například v elektrárnách (odlučování popílku vznikajícího při spalování uhlí), spalovnách komunálních a průmyslových odpadů (variabilita odpadů způsobuje proměnlivost vlastností vzniklého popílku a vyžaduje specifické řešení elektrostatického odlučovače), cementárnách (odprášení rotačních pecí při výrobě cementu a vápna) a hutích (vysoká měrná hmotnost prachu a vysoký podtlak spalin určují konstrukci elektrostatického odlučovače).

ELEKTROSTATICKÉ ODLUČOVAČE

Odpadní plyny jsou odváděny ze zdroje znečištění přes elektrostatický odlučovač pomocí ventilátoru a pak vypouštěny do atmosféry. Znečištěné odpadní plyny jsou vedeny do aktivního prostoru elektrostatického odlučovače přes vstupní díl s rozdělovacími stěnami, které zajišťují rovnoměrné rozdělení plynu po celém průřezu elektrostatického odlučovače.

Aktivní prostor tvoří systém elektrod, kde vzniká silné elektrostatické pole. V tomto elektrostatickém poli se odlučované částice nabíjí a usazují na povrchu elektrod. Mechanickým oklepáváním se usazené částice uvolňují a padají do výsypek ve spodní části elektrostatického odlučovače, odkud jsou odváděny k dalšímu využití nebo uložení na skládku.

Elektrostatické odlučovače vyrábí ZVVZ, a. s., v modulovém provedení. Toto řešení umožňuje měnit rozměry v závislosti na charakteru zdroje znečištění či odlučovacího procesu. V případech rekonstrukcí stávajících odlučovačů také umožňuje optimální využití prostoru pro jejich instalaci. Používají se různé rozteče elektrodového systému (300 až 500 mm) s výškou elektrod od 4,5 do 16 m.

Mezi výhody elektrických odlučovačů patří nízká tlaková ztráta, menší citlivost na překročení teplot, nízké provozní náklady, nenáročnost na obsluhu zařízení a dlouhá životnost zařízení. ZVVZ, a. s., využívá při vývoji, projektování, výrobě a dodávkách elektrických odlučovačů vlastní know-how. Tento přístup začal podnik uplatňovat již v samém začátku vývoje elektrostatických odlučovačů, tedy před více než 30 lety.

VÝVOJ ODLUČOVAČŮ

Princip elektrostatického odlučování je složitý multidisciplinární proces. Vývoj v této oblasti postupuje v souladu se stavem a úrovní poznání v různých oborech techniky. Jedná se o dlouhodobý nepřetržitý proces, během něhož dochází k inovaci jednotlivých funkčních prvků. ZVVZ v minulosti úzce spolupracovala s Výzkumným ústavem vzduchotechniky. Na řízené zrušení výzkumných ústavů v devadesátých letech minulého století firma reagovala částečným převzetím výzkumných aktivit. V posledních letech se daří rozvíjet spolupráci nad vývojovými projekty s některými vysokými školami. ZVVZ uplatňuje aktivní politiku spolupráce s akademickými pracovišti s cílem dosáhnout vyšší míry orientace výukových i vědeckých aktivit směrem k potřebám průmyslu.

Konkrétními příklady spolupráce jsou společné projekty s Centrem nových technologií při Západočeské univerzitě v Plzni, Ústavem mechaniky tekutin ČVUT v Praze a dalšími. Vysoká technická úroveň elektrostatických odlučovačů je podmíněna především kvalitou týmu techniků a projektantů, kteří jsou nositeli dalšího vývoje.

NOVÉ ODLUČOVAČE V PRAZE-MALEŠICÍCH

Pro provoz spalovny komunálního odpadu jsou účinné elektrické odlučovače jednou z možností dodržení emisních limitů tuhých znečišťujících látek (TZL). Příslušný právní předpis NV 354/2002 Sb. říká, že průměrná denní hodnota obsahu TZL ve spalinách vycházejících do ovzduší nesmí převýšit hodnotu denního limitu 10 mg/Nm3. Odlučovací schopnost elektrických odlučovačů se pohybuje v případě spalování komunálního odpadu mezi 99,5 % až 99,7 %.

"Malešická spalovna spolupracuje s firmou ZVVZ Milevsko od samého uvedení do provozu, tedy od roku 1998. V Malešicích jsou instalovány čtyři identické spalovací linky vybavené elektrickými odlučovači ZVVZ Milevsko," říká Dr. Ing. Aleš Bláha, ředitel Závodu 14 - Zařízení na energetické využití odpadu Pražských služeb, a. s., v Malešicích.

Spalovna disponuje moderní technologií elektrostatického odloučení postavenou na třech sekcích elektrod. Při výpadku dvou sekcí je stále ještě zabezpečen provoz odpovídající příslušným předpisům. Zjednodušeně řečeno, ze spalovacího kotle postupují spaliny obsahující úletový popílek do rozprašovací sušárny, kde při teplotě 230-250 °C dochází k sušení rozprášené neutralizované suspenze z mokrého stupně čištění spalin. Hrubší část pevné frakce se odloučí ve výsypce rozprašovací sušárny jako tzv. úsušky, jemnější část pevné frakce pokračuje spolu s proudem spalin do elektrického odlučovače, kde probíhá účinné elektrostatické odloučení zbylých tuhých částic.

Takto předčištěné spaliny postupují do procesu mokrého čištění, tzv. "předpračky". Pro neutralizaci a adsorpci škodlivin je použit Sorbalit (směs aktivního uhlí a vápna), který kromě chlorovodíku a fluorovodíku sníží částečně i obsah oxidů síry. Následuje 2. stupeň mokrého čištění v absorbéru, kde jsou opět pomocí vodní suspenze Sorbalitu spaliny dočištěny. Následuje ohřev spalin nad rosný bod na teplotu 105-110 °C, což je teplota, při které vyčištěné spaliny odcházejí komínem do ovzduší.

"Monitorované denní průměry TZL se pohybují okolo 2 mg/Nm3, tedy na jedné pětině povoleného limitu," uzavírá popis metody čištění spalin Dr. Ing. Aleš Bláha.

- aba -

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down