01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Novinky na veletrhu Pollutec

Na přelomu listopadu a prosince proběhl ve francouzském Lyonu už 22. ročník veletrhu Pollutec - největšího a nejstaršího mezinárodního veletrhu techniky, technologií a služeb pro životní prostředí. Jeho rozsah byl obrovský až nestravitelný, ale přinesl mnoho zajímavého a nového.

Na veletrhu se poprvé v jeho historii prezentovala Česká republika. V rámci Českého dne proběhl seminář o českém odpadovém hospodářství. Část programu, zabývající se zejména plány odpadového hospodářství, organizovalo Ministerstvo životního prostředí. S přednáškami vystoupili zejména zástupci MŽP, kteří francouzské účastníky seznámili se stavem a perspektivami našeho odpadového hospodářství. Organizace části týkající se využívání odpadů a druhotných surovin se ujalo Ministerstvo průmyslu a obchodu. Byly zde představeny nové technologie a přístupy k řešení problematiky odpadů. Například zástupci společnosti Montstav, a. s . a VUHU, a. s., prezentovali technologii využívání odpadních pneumatik. Miloslava Tomiková z odboru udržitelného rozvoje průmyslu MPO k semináři řekla: "Na část o využívání odpadů byly kladné ohlasy ze strany francouzských pořadatelů. Požádali nás o větší zastoupení vystavovatelů v příštím roce a více prezentací z oblasti technologií a technik na zpracování a využívání odpadů."

Veletrh nabídl neuvěřitelné množství prezentací firem, setkání a doprovodných programů. V oblasti odpadového hospodářství bylo představeno mnoho inovací, u některých šlo o světovou premiéru. Podívejme se na několik z nich.

TERMOCHEMICKÁ KONVERZNÍ TECHNOLOGIE PRO RECYKLACI ODPADU Z AZBESTU

Technologii TCCT (Thermochemical Conversion Technology) si nechala patentovat společnosti ARI Technologies z USA. Technologie, která je využívána pro úplnou destrukci odpadů azbestu a PCB, byla zařazena mezi BAT technologie. TCCT je jednou z mála technologií ve světě, které jsou schopny v plné míře a za ekonomicky přijatelných podmínek destruovat organické a anorganické materiály a zároveň imobilizovat kovy a radionuklidy do inertního "kamenného" produktu během jednoho procesu.

Technologií TCCT je azbest trvale a nevratně destruován se 100 % účinností, tj. v upravovaných materiálech i emisích je nulová detekce azbestu. Bezpečné produkty bez azbestu je pak možné používat v různých konstrukčních aplikacích. Protože se během procesu odpady s obsahem azbestu netaví, je daleko účinnější než jiné destrukční technologie. Společnost ARI uvádí, že náklady na proces jsou zhruba o polovinu menší než u ostatních "tavicích" postupů, jako je například použití plazmy. ARI hodlá vybudovat v Evropě, Japonsku a na středním Východě několik center s touto technologií a v současnosti hledá partnery.

AUTOMATICKÝ SEPARAČNÍ SYSTÉM S ROBOTY

Společnost Bollegraaf Recycling Machinery představila na veletrhu Pollutec třídicí systém pro průmyslový i komunální odpad.

Dotříďování na třídicích linkách je dnes již do značné míry mechanizováno a automatizováno. Pokud však chceme udržet kvalitu vytříděných složek, je stále nutná přítomnost pracovníků, schopných vybrat z pásu i ten poslední recyklovatelný odpad. Společnost Bollegraaff navrhla systém, kde péči o toto konečné dotřídění přebírá průmyslový robot. Třídicí zařízení sestává z optického rozpoznávacího systému, na který je napojeno až deset průmyslových robotů. Rozpoznávací systém identifikuje jednotlivé druhy odpadů, a roboti je odstraňují z běžícího pásu do jednotlivých kontejnerů.

Každý z robotů je schopen vybrat z pásu, na němž běží odpady, až 80 objektů za minutu, přičemž rozlišuje PET lahve, fólie, papír, kartony, HDPE atd. Odpady roboti vybírají pomocí vakuového systému - nasátím z pásu.

Technologie odstraňuje mnoho nepříjemné, špinavé práce a snižuje potřebu pracovních sil. Tvůrci technologie odhadují, že při 40hodinovém pracovním týdnu by se náklady na technologii měly vrátit za rok.

Společnost Bollegraaf ve svých materiálech uvádí, že předpokládá změnu trendu v odpadovém hospodářství. Dosavadní třídění recyklovatelných složek do několika kontejnerů v obci by mělo být v brzké době nahrazeno tzv. systémem jednoho toku. V něm by měly být všechny recyklovatelné složky komunálního odpadu sbírány společně do jednoho kontejneru, jehož obsah bude odvezen na třídičku k dalšímu zpracování. Omezí se tak významně jízdy sběrných vozů a sníží se náklady na logistiku.

Tento postup také může k třídění odpadů přilákat občany, pro které je nyní třídění do několika kontejnerů příliš komplikované nebo zatěžující. V systému jednoho toku by byly kontejnery pouze dva: jeden na recyklovatelné složky (papír, plasty, sklo atd.), jeden na nerecyklovatelné zbytky.

Všechny recyklovatelné materiály v jednom třídicím místě nejprve projdou běžným mechanickým tříděním, které odstraní eventuální nečistoty a provede se při něm předtřídění. Poté automatický separační systém s průmyslovými roboty provede detailní roztřídění na jednotlivé složky a konečnou kontrolu třídění.

MIKROVLNNÁ TECHNOLOGIE NA ZPRACOVÁNÍ ODPADŮ

Mezinárodně patentovaná technologie společnosti SOGEDEC z Francie umožňuje termické zpracování a zhodnocování odpadů. Hlavní přednost této mikrovlnné technologie spočívá v homogenním a přesném zahřátí produktu, při němž nevznikají žádné ochlazující emise. Dosažená teplota se pohybuje mezi 1200 až 1500 stupni (podle nastavení). Tato teplota zajišťuje výrazné snížení objemu odpadů, materiály jsou po zpracování inertní, což ulehčuje následnou vitrifikaci zejména u specifických odpadů, jako je azbest nebo radioaktivní materiály. Pec zpracovává vsázky 200 kg až 2 tuny a potřebuje 100 KW s frekvencí 915 MHz. Technologie je zvláště výhodná pro radioaktivní odpady.

MOBILNÍ KONTEJNERY S INTEGROVANÝM PROSTOREM PRO KOMUNIKACI

Odpadářská legislativa ve Francii vyžaduje mimo jiné odpovídající informování veřejnosti. Na bocích velkých kontejnerů používaných pro transport odpadů (např. z překládacích center na skládky či do spaloven) jsou velké komunikační desky obvykle přivařeny nebo přišroubovány. Kontejnery jsou však často silně mechanicky namáhány, případně se mohou dostat do dopravní nehody apod. Pak mohou komunikační panely znamenat jisté bezpečnostní riziko - když odletí z boku kontejneru ocelová deska dlouhá dva metry, při rychlosti 90 km/h, následky mohou být vážné.

Společnost TAM (Francie) proto nyní integrovala prostor pro komunikaci přímo do stěny kontejneru při jeho výrobě a tento prostor je chráněn před silami, které působí na kontejner během provozu.

VAKUOVÁ DESORPCE POUŽITÁ PRO DEKONTAMINACI ZAŘÍZENÍ ZNEČIŠTĚNÉHO PCB

Společnost Aprochim prezentovala na veletrhu zařízení, které pomocí vysokého vakua dekontaminuje zařízení znečištěná oleji s PCB (obvykle askarel). Nahrazuje tím dosud používanou extrakční metodu, při níž se používá perchloethylen - rozpouštědlo považované za karcinogen. Proces dekontaminace probíhá vsádkově v uzavřeném prostoru v inertní dusíkové atmosféře. Vsádka se zahřívá a poté se aktivuje vakuová pumpa. Při ochlazení odsátých par dochází ke kondenzaci par s obsahem uvolněného PCB.

Proces má několik výhod. Nejvýraznější je snížení toxicity a množství produkovaných odpadů. V původně používané metodě se sice dekontaminovalo vybavení, vznikl však odpad organického rozpouštědla s PCB. Díky průchodu plynných emisí filtrační jednotkou je možno garantovat emise do ovzduší pod úrovní stanovených limitů. Vakuum také "odmořuje" vybavení důkladněji než extrakce rozpouštědly. Snižuje se rovněž riziko zdravotní - expozice, kontakt nebo inhalace nebezpečných emisí jsou prakticky vyloučeny.

NOVÝ TYP KONTEJNERŮ NA KOMUNÁLNÍ ODPAD

Společnost BIHR Environment představila jednoduchý a estetický sběrný systém, určený pro snadné použití v městských centrech, na plážích atd. Sestává ze dvou částí. Pevný podstavec je vytvořen z pohledového betonu s různými možnostmi úpravy povrchu. Do něj je bází vsazen kontejner, vyrobený z galvanizované oceli se zvedacím zařízením (jednoduchý nebo dvojitý hák). Vstupy do kontejneru mohou být upraveny podle separované složky (sklo, papír, směsný odpad). Kontejner kombinuje velkou kapacitu sběru s elegantním vzhledem. Jeho instalace nevyžaduje žádné stavební práce a systém je mobilní: může být snadno přesunut.

Velká kapacita kontejneru snižuje nutnost častých svozů. Odpady jsou shromažďovány v inertním prostou a je zajištěna přirozená ventilace, což zamezuje zvyšování teploty, a tedy vznik nepříznivých efektů, zejména zápachu.                                                             

-jhm-

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down