01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Spory kvůli sběru elektroodpadu

Českomoravská elektrotechnická asociace (ČEA) oznámila, že podala policejní protikorupční službě trestní oznámení na neznámého pachatele. Asociace provozuje kolektivní systém Retela, který je zaměřen na sběr starých elektropřístrojů pro monitorování a kontrolu. Oznámení souvisí s loni zavedeným...

Českomoravská elektrotechnická asociace (ČEA) oznámila, že podala policejní protikorupční službě trestní oznámení na neznámého pachatele. Asociace provozuje kolektivní systém Retela, který je zaměřen na sběr starých elektropřístrojů pro monitorování a kontrolu. Oznámení souvisí s loni zavedeným systémem sběru vysloužilých elektro-spotřebičů, kdy se ČEA jako zřizovatel kolektivního systému účastnila "soutěže" o jednotlivé skupiny elektrospotřebičů, nicméně neuspěla podle svých představ. Podle svého oznámení ČEA podezřívá Ministerstvo životního prostředí, že při výběru zvýhodnilo některé firmy v oblasti odstraňování elektroodpadu, zejména pak kolektivní systémy sběru elektroodpadu Elektrowin a Asekol. Ředitel ČEA František Hybner tvrdí, že úředníci ministerstva chtějí tímto způsobem zničit systémy, které nejsou jimi podporované. Ministerstvo obvinění z nekalých praktik odmítlo s tím, že postupovalo v souladu se zákonem.

Trestní oznámení označilo sdružení CECED CZ za bezprecedentní pokus kriminalizovat jednání svých členských společností. V tomto sdružení jsou zastoupeni přední výrobci a dovozci elekrospotřebičů (Miele, Ardo ČR, Candy ČR, Electrolux, Philips a další) a stálo u zrodu provozovatele kolektivního systému, společnosti Elektrowin, a. s.

V prohlášení CECED CZ se uvádí, že výrobci s plnou odpovědností přijali v loňském roce povinnosti, které jim ukládá direktiva Evropské unie a zákon o odpadech, neboť na nich leží většina ekologické zátěže a s ní spojených nákladů vyplývajících. "Kroky popisované ve zmíněné zprávě jsou zřejmě vyvrcholením již rok trvajících útoků a pokusů o diskreditaci poctivých výrobců, ale i postupu odpovědných státních orgánů," uvádí se v prohlášení.

Sdružení evropských výrobců domácích spotřebičů CECED funguje v Evropě od roku 1958 a účastní se procesu tvorby evropské a národní legislativy členských států, včetně direktivy EU 96/2002/ES a 95/2002/ES a implementace těchto předpisů do národní legislativy. Martin Sailer za CECED CZ dodal, že v materiálech ČEA napadaná zpochybňovaná "česká cesta" je cestou, kterou zvolila prakticky celá Evropa.

- jhm -

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down