01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Stanovisko Svazu chemického průmyslu ČR

Dne 13. 12. 2006 se v Evropském parlamentu ve Štrasburku uskutečnilo hlasování o konečné podobě nařízení REACH (Registrace, Evaluace/hodnocení, Autorizace/povolování a restrikce CHemikálií). Nařízení bylo výraznou většinou hlasů parlamentem přijato. Patří k nejvíce kontroverzním a nejvíce...

Dne 13. 12. 2006 se v Evropském parlamentu ve Štrasburku uskutečnilo hlasování o konečné podobě nařízení REACH (Registrace, Evaluace/hodnocení, Autorizace/povolování a restrikce CHemikálií). Nařízení bylo výraznou většinou hlasů parlamentem přijato. Patří k nejvíce kontroverzním a nejvíce diskutovaným tématům v Evropské unii. Nařízení je výsledkem kompromisu, kterým zatím vyvrcholila největší lobbistická bitva Evropské unie o tvar legislativního aktu upravujícího management chemikálií. Ani po letech projednávání a změn není jeho znění přijímáno jednoznačně.

Text přijatý Evropským parlamentem byl 18. 12. 2006 přijat Radou EU, nařízení REACH nabývá účinnosti dnem 1. června 2007.

Díky aktivnímu lobbingu ze strany chemického průmyslu došlo v průběhu let ve znění nařízení k mnoha pozitivním změnám, přesto nemůže být chemický průmysl spokojen. Některé cíle nebudou zřejmě naplněny.

REACH stále zůstává administrativně, finančně i sociálně obrovskou zátěží pro chemický průmysl i další navazující průmysly, přičemž nejvíc dopadne na desetitisíce malých a středních podniků, které ponesou nejvyšší zátěž! Proto chemický průmysl musí pokračovat ve svém úsilí o jakékoliv zlepšení stávajícího textu.

SCHP ČR je připraven pokračovat v podpoře svých členů. Právě zahájený projekt "Adaptabilita a posílení konkurenceschopnosti chemického průmyslu ČR", financovaný Evropským sociálním fondem a Ministerstvem práce a sociálních věcí, má za cíl informovat a proškolit široké zázemí velkých firem, malých a středních podniků i jednotlivých podnikatelů v chemickém a navazujících průmyslech.

SCHP ČR také založil servisní společnost ReachCentrum CZ, s. r. o., jehož úkolem je efektivní asistence při praktických krocích při implementaci REACH (příprava registračních dokumentů, komunikace s Evropskou centrální agenturou, vyhledávání partnerů pro možná konsorcia).

Ing. Ladislav Novák

ředitel SCHP ČR

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down