01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Spolana splnila závazek EuroChloru v emisích rtuti

Spolana Neratovice splnila dobrovolný závazek snížit emise rtuti pod jeden gram na tunu instalované kapacity. Tento závazek platí pro všechny členské podniky evropského sdružení Eurochlor, které mají tohoto limitu dosáhnout v roce 2007. Spolana se za pomoci technických opatření k této hodnotě v...

Spolana Neratovice splnila dobrovolný závazek snížit emise rtuti pod jeden gram na tunu instalované kapacity. Tento závazek platí pro všechny členské podniky evropského sdružení Eurochlor, které mají tohoto limitu dosáhnout v roce 2007. Spolana se za pomoci technických opatření k této hodnotě v roce 2005 přiblížila a loni již dosáhla hranice 0,89 gramu rtuti na jednu tunu instalovaného výkonu, což je i historicky nejnižší úroveň emisí rtuti v podniku.

Dosažení této úrovně si vyžádalo investici v hodnotě desítek milionů korun. Firma například nechala opravit podlahu pod elektrolyzéry, vyměnila dřevěné lávky za plastové nebo prosadila důslednější přístup zaměstnanců provozu k obsluze elektrolyzérů. Spolana je kvůli používání rtuti při výrobě chloru již delší dobu terčem kritiky ekologického sdružení Arnika, protože amalgámové elektrolýzy jsou zdrojem plynných emisí rtuti a chloru, sloučenin rtuti a chloru v odpadních vodách a v tuhých odpadech. Spolana je nyní emitentem tří procent rtuti z celorepublikového objemu a zavázala se, že do roku 2015 nahradí amalgámovou elektrolýzu moderní membránovou metodou, kde již při výrobě chloru není použita rtuť. Dříve to podle zástupců firmy není možné, Arnika však požaduje její nahrazení do roku 2009.

Ve Spolaně navíc po starém provozu amalgámové elektrolýzy zůstala závažná ekologická zátěž v podobě vysokých koncentrací rtuti i dioxinů. Její sanace se nyní chystá a měla by skončit do roku 2011.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down