01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Čína bude diktovat cenu a kvalitu v recyklaci papíru

Na druhé výroční evropské konferenci o otázkách recyklace papíru, která proběhla na podzim roku 2006 v Barceloně, se sešli zástupci šestnácti států. Shodli se na tom, že v letošním roce dále poroste masivní vliv Číny na světový trh se sběrovým papírem. I přes rostoucí objem tříděného papíru ve východní Evropě se zdá, že letos bude separovaný papír pro recyklaci "ohroženým druhem".

Čínské papírny odebíraly kolem roku 2000 ze Severní Ameriky až 80 % své spotřeby recyklované papírové vlákniny, zatímco ve stejném období byly dodávky ze západní Evropy zanedbatelné. V roce 2005 oznámila západní Evropa, že její podíl na čínském trhu recyklované vlákniny dosáhl 27 %, zatímco podíl Severní Ameriky klesl na 46 %. Celková čínská spotřeba se však ve stejném období ohromně zvýšila: například podíl japonských importů na čínský trh vzrostl z 1 % (2000) na 18 % (2005).

V současnosti jde do Číny více než polovina celkového exportu recyklované vlákniny z USA, vzrůstá také tok vlákniny ze západní Evropy do východní Asie. Mnohé čínské papírny si již zřídily v Evropě obchodní kanceláře pro nákupy vlákniny, stejně jako to udělaly v devadesátých letech v USA. Prudce se rozvíjející čínský papírenský průmysl musí hledat zdroje vlákniny kdekoliv po světě, jelikož Čína má na svém ohromném území pouze 4 % světových lesů, takže trpí nedostatkem primárních surovin.

Na konferenci zazněly hlasy, aby se recyklátoři papíru a lepenek při hledání odbytu nejdříve poohlédli doma ( ovšem zároveň nesmějí ignorovat možnosti trhu). Papírny jako spotřebitelé budou podle svých zástupců klidnější, když budou mít dodavatele vlákniny nedaleko.

Situaci ve Velké Británii komentoval Paul Briggs ze Sonoco Alcore Recycling Europe v Halifaxu: "V posledních šesti letech bylo u nás uzavřeno 36 papíren s celkovou kapacitou 1,6 mil. tun papíru a v prvních třech čtvrtletích roku 2006 bylo ohlášeno uzavření kapacit na dalších 500 000 tun papíru a lepenky. Dosáhli jsme určitého předělu: díky kombinaci silné poptávky po separovaném papíru a uzavírání domácích papíren exportuje Velká Británie více materiálu, než ho spotřebovává."

Z toho ovšem plyne, že recyklátoři budou v letošním i následujících letech velmi závislí na exportních trzích, v nichž bude globální ceny a kvalitu určovat Čína. Mezitím bude rostoucí hora separovaného papíru všeho druhu tlačit na politiky a legislativce, aby revidovali politiku energetického využití.

VZRŮST TŘÍDĚNÍ VE VÝCHODNÍ EVROPĚ

Po mnoho let byly v západní Evropě přebytky sběrového papíru důsledkem systému DSD v Německu. V novější době přejala vedoucí roli exportéra papíru Velká Británie v důsledku kombinace zlepšeného třídění a uzavírání papíren. Největší naděje na zvýšení sběru a exportů jsou nyní ve východní Evropě.

Země, které se nedávno staly součástí EU, nabízejí velké možnosti pro zvětšení objemu separovaného papíru. Západní Evropa je tříděním již relativně "nasycena" a možnosti pro zvýšení separace jsou zde malé. Esko Uutela, ředitel EU Consulting of Starnberg (Německo) ilustroval, že ve východní Evropě bude míra využití separovaného papíru vzrůstat z necelých 30 % v roce 1994 na zhruba 40 % v roce 2008 a téměř 45 % o šest let později (počítáno jako poměrná část celkové spotřeby papíru a lepenky). V důsledku nejasné situace pro investory je tato míra nižší v zemích, které nejsou součástí EU, jako je Rusko nebo Ukrajina. Pro západní Evropu se předpokládá vzrůst míry využití ze zhruba 63 % v roce 2005 na přibližně 67 % v roce 2008, a 73 % v roce 2012.

Graf

Michael Kuehl, ředitel společnosti recyklující papír ve městě Diedorf (Německo) zdůraznil, že domácí sběry v Německu dosáhly 12,9 mil tun za rok a mohou dosáhnout až 14,3 mil. tun. Ve Španělsku se v posledním desetiletí zvýšilo jak využití sběrového papíru, tak jeho separace. Spotřeba papíru pro recyklaci stoupla z 1,2 milionu tun v roce 1985 na 4,3 milionu tun v roce 2005. Nicméně i přes tuto dobrou domácí spotřebu, a přestože historicky chybí na trhu recyklovatelného papíru ve Španělsku kolem 20 % suroviny, zpracovatelé papíru stále dostávají nabídky na exporty vlákniny.

PAPÍRNY SE ZAMĚŘUJÍ NA KVALITU SUROVIN

Francisco Galindo, nákupčí z papírny Stora Enso v Barceloně, tvrdí, že 19 % nákladů jeho papírny jde na nákup separovaného papíru. Proto chce management papírny zajistit dlouhodobé kontrakty na dodávky sběrového papíru, nakupovat více nejen od místních recyklátorů či obchodníků, ale také přímo z tiskáren nebo od měst a obcí.

Kontrola kvality a znečištění separovaného papíru je podle papíren důležitá, zejména když vyrábějí papíry využívané dále v balení potravin. Galindo poznamenal, že předtím pracoval v průmyslu polovodičů a komentoval: "Kvalita se v papírenském průmyslu měří na celá procenta. V průmyslu polovodičů se měřila na miliontiny gramu. Myslím, že je čas, abychom i v papírenském průmyslu měli systémy kvality odpovídající 21. století."

Průmysl recyklace papíru a nákupčí z papíren souhlasí, že je třeba mít jednotné specifikace kvality separovaného papíru, stanovení těchto standardů kvality i samotná jejich definice dá ještě mnoho práce. Dr. Maarten Kleiweg de Zwaan, president European Recovered Paper Association (ERPA), poznamenal k otázce úrovně znečišťujících příměsí v separovaném papíru: "Vždy byly problémy se směsným papírem." V Evropě byl předložen návrh na zákaz používání vlákniny, vyrobené ze směsného papírového odpadu, pro aplikace v potravinářství, ale mezinárodní papírenské organizace nechtěly jít tak daleko. Nicméně se chystají úpravy některých evropských norem, aby v nich byly tyto otázky alespoň zmíněny.

PŘEČTĚTE SI TO, DOKUD JEŠTĚ MŮŽETE

Recyklátoři by se měli připravit na dramatický pokles objemu novinového papíru, vhodného pro další zpracování . Podle studie, kterou nechala zpracovat International Association of the Deinking Industry (INGEDE), budou po roce 2016 tištěné papírové produkty na skutečném ústupu. V posledních pěti letech však význačný úbytek jakýchkoliv papírových produktů nebyl pozorován, může tedy jít o pomalé kontinuální snižování. Hlavním důvodem tohoto sestupu je přesun zájmu spotřebitelů od "tlustých" novin k mnohem tenčím bulvárním deníkům. Dalším důvodem je změna na trhu reklamy. Podíl novin na trhu reklamy klesl z 35 % v roce 1996 na méně než 30 % v roce 2005.

Podle odborníků bude růst počet titulů časopisů, budou však vydávány v mnohem menších nákladech. Očekávat lze také změny v druzích papíru a jeho recyklovatelnosti. Naproti tomu využití kancelářského papíru zůstává vysoké. Pokud se podaří prosadit a uvést do života ekologické a legislativní návrhy, můžeme očekávat tlak na větší míru využití papíru.

Týden před konferencí uvedl časopis Economist, že business prodávání slov čtenářům a prodávání čtenářů inzerentům upadá. Noviny jsou ohrožené druhy. Profesor Philip Meyer, autor knihy "Mizející noviny", říká: "Pokud bude pokračovat trend ve čtení, poslední deník zmizí kolem roku 2044."

Jarmila Šťastná

(převzato s laskavým svolením časopisu Recycling International, 11/2006, překlad - est - )

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down