01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Zdrží se sanace lagun Ostrama?

Názvem laguny Ostrama se označuje areál o ploše zhruba sedmi hektarů v blízkosti rafinérie Ostramo-Vlček a spol. Do lagun byly ukládány všechny kapalné i tuhé odpady z provozu rafinerie od první poloviny minulého století.

Laguny jsou tři. První laguna slouží od počátku čtyřicátých let minulého století a byly na ni ukládány zejména odpady z rafinace surových minerálních olejů. Postupně byly tyto kaly zasypávány různými materiálu, hlavně stavební sutí. Laguna má plochu 1,2 hektaru a obsahuje kolem sto tisíc m3 směsi ropných kalů a suti.

Druhá, poněkud větší laguna, o rozloze 1,5 hektaru, pochází ze šedesátých let minulého století. Obsahuje 72 tisíc kubíků odpadu všeho druhu, zejména opět kaly z rafinerie. Třetí laguna je největší - má rozlohu 2,3 hektaru. Sloužila od první poloviny sedmdesátých let minulého století a skládkování bylo ukončeno teprve v roce 1996. V laguně je kolem 104 tisíc m3 kalů.

Areál lagun patří k největším ekologickým zátěžím v republice, navíc jsou na dohled ostravské čtvrti Fifejdy. Zatímco areály s podobně silným znečištěním se většinou sanují, případně jsou již vyčištěny (z těch nejznámějších jmenujme koksovna karolina nebo Spolanu Neratovice), laguny Ostrama na sanaci stále čekají. Na konci minulého století vláda doufala, že všechny problémy vyřeší soukromý majitel. Firma Vítězslava Vlčka, která rafinerii koupila, však zkrachovala, navíc při velkých povodních v roce 1997 došlo masivnímu úniku odpadních olejů. Situaci nakonec řešil opět stát: vykoupil areál lagun zpět za symbolickou korunu a jejich správu předal státnímu podniku Diamo.

Vypsanou státní zakázku za vyčištění lagun za zhruba tři miliardy korun získalo sdružení Čistá Ostrava, v níž jsou zastoupeny společnost Geosan Group, ŽS Brno a Aquatest. Dodavatelem stavební části je Tchas.

KOMBINACE POSTUPŮ

Pro sanaci území by měla být využita kombinace několika metod, zejména nepřímá termická desorpce při teplotě okolo 300 °C se záchytem odloučených škodlivin. Některé podíly budou extrahovány organickými rozpouštědly, směs rozpouštědla, vody a znečišťujících látek bude recyklována. Část odpadů má být přepracována na alternativní palivo. Znečištěné podzemní vody budou v areálu, již nyní chráněném milánskými stěnami, odčerpávány a čištěny. Celkem je v areálu Ostrama třeba odtěžit, zneškodnit nebo přepracovat kolem 200 000 tun ropných kalů a 600 000 tun znečištěné zeminy.

Vzhledem k blízkosti obytných čtvrtí je v projektu kladen důraz na jejich ochranu. Provozní budovy s některými zařízeními mají být v podtlakových halách a kontrolovanou cirkulací a čištěním vzduchu. Mezi sanovaným prostorem a sídlištěm Fifejdy bude vybudována protihluková stěna a po odstranění znečištění bude celý prostor rekultivován.

Odtěžení lagun má začít v letošním roce a podle harmonogramu se ukončení předpokládá do konce roku 2010. Akce však postupně nabrala zpoždění. Ministerstvo životního prostředí například požaduje doplnit EIA o popis vlivu spalování ropných materiálů. Sdružení je chce ve formě alternativního paliva spalovat v Elektrárně Dětmarovice.

SPALOVACÍ ZKOUŠKY

V Elektrárně Dětmarovice proběhla koncem roku 2006 (po téměř ročních přípravách) tzv. mlecí zkouška. Dušan Timko, ředitel Elektrárny Dětmarovice, uvedl v tisku: "Materiál lagun, tzv. sludge, je ropného původu, a proto se nabízí možnost spalování, na základě speciální úpravy směsi z kalů, tzn. již certfikovaného paliva s názvem TPS NOLO 1, s černým uhlím a aditivem ve vhodném poměru v elektrárenských kotlích."

Projekt na ověření možnosti spalování určitých podílů ropných produktů z lagun vypracovala Vysoká škola báňská, která také připravila program zkoušek a následných analýz. Při mlecí zkoušce jsou technicky limitujícím prvkem mlýnice, neboť u alternativních paliv tohoto druhu je nutné dostatečně jemné rozemletí a nastavení optimálního množství příměsí. Vlastní průběh zkoušky podléhal kontrole krajského úřadu, České inspekce životního prostředí, krajské hygienické stanice a Zdravotního ústavu. Výsledky jsou nyní podrobeny důkladné analýze a teprve na jejich základě se rozhodne, zda dojde ke spalování. Předtím však ještě musí za dodržení všech ekologických předpisů proběhnout spalovací zkouška.

"Výsledek této zkoušky, její následný důkladný rozbor a komplexní zhodnocení technických možností budou představovat stěžejní podklady pro finální rozhodnutí o možnostech likvidace ekologické zátěže úložišť bývalého podniku Ostramo v rámci Elektrárny Dětmarovice ze Skupiny ČEZ," dodal pro tisk Dušan Timko.

PROBLÉMY SDRUŽENÍ

Počátkem tohoto roku zveřejnilo Ministerstvo průmyslu a obchodu, že sdružení Čistá Ostrava neplní smlouvu o likvidaci ostravských lagun, kterou uzavřelo se státním podnikem Diamo. "Dosavadní postup nedává záruky, že laguny budou ve stanovené době vyčištěny. Pokud by nečinnost sdružení dále pokračovala, museli bychom uvažovat o dalších krocích, možná i o ukončení smlouvy," uvedl ve svém stanovisku pro tisk ministr Martin Říman.

Kontrolu postupu prací má na starosti státní podnik Diamo, Fond národního majetku, supervizi pak Fond národního majetku, Ministerstvo životního prostředí, Česká inspekce životního prostředí a také správní úřady. Sdružení Čistá Ostrava však podle svých slov již dodalo státním orgánům veškeré potřebné podklady a materiály a dohnalo tak zdržení projektu.
- est -

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down