01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Dekontaminační centrum pro zdravotnické odpady v IKEM

V Institutu klinické a experimentální medicíny v Praze (IKEM) byl spuštěn provoz speciálního dekontaminačního centra pro automatickou dezinfekci infekčních odpadů a kapalin ze zdravotnických zařízení.

Zákon říká, že odpad ze zdravotnických zařízení je odpad z nemocnic a z ostatních zdravotnických zařízení nebo jim podobných zařízení zahrnující komponenty různého fyzikálního, chemického a biologického materiálu, který vyžaduje speciální nakládání a odstranění vzhledem k specifickému zdravotnímu riziku. Klasifikace zdravotnického odpadu vychází z Příloh k Basilejské úmluvě č. I, II, VIII a IX, nebo v Evropském katalogu. Každý stát však upřesňuje klasifikaci odpadů pro praktické použití. Všechny nadnárodní klasifikace odpadu nebo klasifikace národní však vycházejí z klasifikace WHO. Nebezpečný odpad je podle WHO klasifikován do skupin patologicko-anatomický odpad, infekční, ostrý, farmaceutický odpad, cytostatika a chemické odpady. Riziko při nakládání s odpady ze zdravotnických zařízení postihuje značnou šíři osob a při jeho posuzování je nutno vycházet ze specifických podmínek konkrétního zdravotnického zařízení.

V IKEM pracují dva vysokofrekvenční tepelné dezinfekční přístroje Medister 160 pro plně automatickou dezinfekci infekčních odpadů a kapalin. Celé zařízení provozují Pražské služby, a. s. Proces dezinfekce probíhá v odpadovém kontejneru pro opětovné použití Meditainer MTC 60, který je odolný proti proražení. (Potenciálně) infekční odpad je tepelně dezinfikován prostřednictvím speciální HF (mikrovlnné) technologie. Systém nabízí rychlé, čisté, bezzápachové a energeticky úsporné řešení. Velkou výhodou systému je, že již v primárním segmentu nakládání s rizikovým odpadem jsou odbourány nebezpečné vlastnosti odpadu dekontaminačním procesem. Díky tomu se při jeho nakládce, transportu, vykládce a procesu likvidace již manipuluje a nakládá s odpadem kategorie "ostatní".

SEPARAČNÍ SYSTÉM V NEMOCNICI

Pro zajištění kvalitního provozu dekontaminační jednotky je nutné, aby odpady byly tříděny již v samotných ordinacích a na odděleních IKEM. Jen tak lze oddělit odpady, které skutečně je nutné dekontaminovat, od odpadů, které tímto procesem nemusejí projít, a pokud by se do něj přece jen dostaly, zbytečně by ho prodražovaly. Třídění odpadů na jednotlivých pracovištích se řídí vnitropodnikovou směrnicí, tzv. Provozním řádem pro nakládání s nemocničními odpady v IKEM. Vyprodukovaný infekční odpad nebo odpad, u kterého lze infekčnost předpokládat, se na jednotlivých pracovištích ukládá do PVC pytlů, které jsou vloženy do speciálních 60litrových kontejnerů (meditainerů). Pevnostěnný meditainer pro opakované použití se umísťuje na manipulační vozík umožňující snadný převoz k místu likvidace a prostřednictvím nášlapového pedálu zajišťuje bezkontaktní otevírání víka. Po svozu těchto kontejnerů do místnosti, kde jsou umístěna dvě dekontaminační zařízení MEDISTER 160, je předán odpad obsluze zařízení. Zpětně jsou vráceny prázdné čisté kontejnery pro další použití.

Pracovníci přicházející do styku s odpady jsou řádně proškoleni. Ostré předměty jsou ukládány na jednotlivých pracovištích do speciálních, k tomu určených nádob, poté jsou předávány specializované firmě k likvidaci.

V roce 2006 vyprodukovali v IKEM kolem 884 tun, z toho nemocničního infekčního odpadu bylo zhruba 323 tun. Toto množství by mělo po najetí plného provozu zcela naplnit kapacitu dekontaminačního zařízení.

- črn -

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down