01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Jak evidovat v roce 2007 odpad, autovraky a elektroodpad?

Odbor odpadů MŽP vydal počátkem ledna sdělení pro vedení evidencí odpadu, autovraků, elektrozařízení a elektroodpadů a zařazování těchto odpadů.

Účelem tohoto sdělení je podle ministerstva zajistit synchronní vedení evidence v přechodném období od 2. 1. 2007 do okamžiku nabytí účinnosti samostatné vyhlášky o nakládání s autovraky a novel vyhlášek č. 383/2001 Sb., a č. 352/2005 Sb., u nichž MŽP dokončuje finální znění. Nové právní předpisy by měly zjednodušit vedení evidence odpadu a snížit tak zatížení podnikatelské sféry. Novely všech vyhlášek proto počítají s možností zasílání všech dosavadních hlášení na obecní úřady obcí s rozšířenou působností i na MŽP v elektronické podobě nebo na technickém nosiči dat, a to v přenosovém standardu dat o odpadech. Tento přenosový standard dat o odpadech bude zveřejněn na internetových stránkách MŽP. Odbor odpadu MŽP upřesňuje vedení evidence sběru a zpracování autovraků v roce 2007 do doby nabytí účinnosti samostatné vyhlášky o nakládání s autovraky následujícím způsobem:

Provozovatel zařízení ke sběru autovraků:

může sesbírané autovraky předávat pouze do zařízení ke zpracování autovraků, při vedení průběžné evidence převzatých autovraků se nevyžaduje rozlišení, zda se jedná o autovrak vzniklý z vozidla vyrobeného před nebo po 1. lednu 1980,

při prvním převzetí autovraku, když bylo zároveň vydáno potvrzení o převzetí autovraku dle § 37b zákona se jako kód nakládání (převzetí) použije kód BN30, který se pro tento účel bude používat i v ročním Hlášení o produkci a nakládání s odpady,

v případě převzetí autovraku od fyzické nepodnikající osoby se v označení "partner" uvede název a ICZÚJ obce, ve které byl autovrak vyprodukován.

Zpracovatel autovraku:

zařazuje odpady vzniklé zpracováním autovraku přednostně pod katalogová čísla do podskupiny 16 01 - vyřazená vozidla (autovraky) z různých druhů dopravy (včetně stavebních strojů) a odpady z demontáže těchto vozidel a z jejich údržby,

u odpadů vzniklých zpracováním autovraku, pro které v podskupině 16 01 není odpovídající katalogové číslo, se odpad zařadí postupem uvedeným v Katalogu odpadu (vyhláška č. 381/2001 Sb.).

EVIDENCE ELEKTROZAŘÍZENÍ A ELEKTROODPADŮ

Upřesňuje se také vedení evidence sběru a zpracování elektrozařízení a elektroodpadu v roce 2007 do doby nabytí účinnosti novely vyhlášky č. 352/2005 Sb., o nakládání s elektrozařízeními a elektroodpady: Pro odstranění nejasností, kdo je původcem odpadů vzniklých předáním zpětně odebraného elektrozařízení, se navrhuje zavedení nového kódu způsobu nakládání. Při převzetí zpětně odebraných elektrozařízení od právnické osoby nebo fyzické osoby oprávněné k podnikání, která zajišťuje zpětný odběr podle § 37k nebo při převzetí těchto zařízení nebo odpadu od nepodnikajících fyzických osob - občanů, se jako kód nakládání (převzetí) použije kód BN30, který se pro tento účel bude používat i v ročním Hlášení o produkci a nakládání s odpady.

Při převzetí zpětně odebraných elektrozařízení od právnické osoby nebo fyzické osoby oprávněné k podnikání se v označení "partner" uvede IC, název a adresa provozovny a ICZÚJ adresy provozovny právnické osoby nebo fyzické osoby oprávněné k podnikání, která elektrozařízení předala. V případě převzetí elektrozařízení od fyzické nepodnikající osoby se v označení "partner" uvede název a ICZÚJ obce, ve které bylo elektrozařízení vyprodukováno. V tomto případě se partner uvedený v evidenci nepovažuje za původce odpadu. Z důvodu budoucí právní úpravy žádá odbor odpadu MŽP zpracovatele elektroodpadu, aby v kalendářním roce 2007 pro účely vedení průběžné evidence nepoužívali tabulku č. 1 - Číslování pouze pro evidenci odpadu vzniklých zpracováním elektroodpadů, která je v příloze č. 8 vyhlášky č. 352/2005 Sb. Odpady vzniklé zpracováním elektrozařízení a elektroodpadů se zařazují postupem podle Katalogu odpadů (vyhláška č. 381/2001 Sb.) v platném znění. Při zařazování vzniklých odpadů je však nutné vždy uvést skupinu elektrozařízení podle tabulky č. 2 - Skupiny elektrických a elektronických zařízení, ze které odpad vznikl.

EVIDENCE A ZPĚTNÉ ODBĚRY

Do doby nabytí účinnosti novely vyhlášky č. 383/2001 Sb., o podrobnostech nakládání s odpady, se dále upřesňuje vedení evidence odpadů vzniklých předáním některých zpětně odebraných výrobků (§ 38 zákona) do zařízení k jejich dalšímu využití nebo odstranění v roce 2007. Pro odstranění nejasností, kdo je původcem odpadu vzniklých předáním některých zpětně odebraných výrobku do zařízení k jejich dalšímu využití nebo odstranění, se navrhuje zavedení nového kódu způsobu nakládání. Při převzetí některých zpětně odebraných výrobků do zařízení k jejich dalšímu využití nebo odstranění od právnické osoby nebo fyzické osoby oprávněné k podnikání, která zajišťuje zpětný odběr, nebo při převzetí těchto zařízení nebo odpadu od nepodnikajících fyzických osob - občanů, se jako kód nakládání (převzetí) použije kód BN30, který se pro tento účel bude používat i v ročním Hlášení o produkci a nakládání s odpady.

Při převzetí zpětně odebraných některých výrobků od právnické osoby nebo fyzické osoby oprávněné k podnikání se v označení "partner" uvede IC, název a adresa provozovny a ICZÚJ adresy provozovny právnické osoby nebo fyzické osoby oprávněné k podnikání, která zpětně odebrané některé výrobky předala. V případě převzetí některých výrobků, které podléhají zpětnému odběru od fyzické nepodnikající osoby se v označení "partner" uvede název a ICZÚJ obce, ve které byl zpětně odebraný výrobek vyprodukován. Do doby přijetí novely vyhlášky c. 383/2001 Sb., o podrobnostech nakládání s odpady, se také upřesňuje vedení evidence odpadu od fyzické nepodnikající osoby. V případě převzetí odpadu od fyzické nepodnikající osoby se v označení "partner" uvede název a ICZÚJ obce, ve které byl zpětně odebraný výrobek nebo odpad vyprodukován. Odbor odpadu MŽP ve svém sdělení zdůraznil, že o něm informoval kontrolní orgány v odpadovém hospodářství, které by tedy měly uvedené požadavky k vedení evidencí akceptovat při své kontrolní činnosti.

- est -

Zdroj: Ministerstvo životního prostředí. Úplný text naleznete na www.env.cz

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down