01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Evropské trendy a Ostravsko

Čtrnáctý ročník výstavy Infotherma, která se letos v lednu poprvé uskutečnila v Ostravě, je především výstavou primárně zaměřenou do oblasti vytápění a energetických úspor. Z hlediska využití odpadů byla zaměřena především na technologie zplyňování organických odpadů.

Poměrně velká pozornost byla věnována bioplynovým stanicím, které jsou jako zdroj alternativní energie považovány za velice perspektivní. Umožňují energetické využití především zemědělských odpadů k výrobě elektrické energie a tepla. Zároveň se podílejí na podpoře zemědělské výroby a udržování krajiny. Očekává se, že v průběhu několika let by se počet bioplynových stanic na území České republiky měl zvýšit až ke stu instalací. V současnosti je největší bioplynová stanice (o elektrickém výkonu 2,7 MW) v provozu ve Velkém Karlově.

Do odpadní biomasy, z které je v bioplynových stanicích vyráběn bioplyn, řadíme především odpady z živočišné a rostlinné výroby a různé organické odpady. V podmínkách České republiky jde především o rostlinné zbytky ze zemědělské prvovýroby (sláma, zbytky po likvidaci křovin a lesních náletů, zelené odpady), odpady z živočišné výroby (exkrementy z chovů hospodářských zvířat, zbytky krmiv, odpady z mléčnic a z přidružených zpracovatelských kapacit), organický podíl tuhých komunálních odpadů, komunální organické odpady z venkovských sídel, kaly z čistíren odpadních vod, odpadní organické zbytky z údržby zeleně a travnatých ploch, organické odpady z potravinářských a průmyslových výrob (odpady z jatek, mlékáren, lihovarů, cukrovarů, konzerváren, z vinařských provozů, odpady ze stravovacích provozů, odpady z dřevařských provozů, odpady z papíren).

Z výčtu je zřejmé, že v podmínkách ČR může a existuje řada využitelných zdrojů pro výrobu bioplynu. Je proto potěšitelné, že na Info-thermě měli zájemci možnost získat podrobnější informace o technických podrobnostech i o dotační podpoře státu jak od zástupců firem zajišťujících potřebné technologie, tak od státních úředníků nebo agentur.

Z hlediska budoucnosti nakládání s odpady na Ostravsku se na diskusním fóru výstavy hovořilo o aktuálním problému výstavby spalovny. Podle informací přítomných zástupců Moravskoslezského kraje se skládky, které využívá Ostrava a blízká města pro ukládání komunálního odpadu, pomalu zaplňují a jejich kapacita bude vyčerpána někdy kolem roku 2010-2013. Vzhledem k zastavěnosti regionu a neexistenci vhodných lokalit pro vznik nových skládek se uvažuje o postavení spalovny komunálních odpadů, která by byla koncipována jako spalovna pro celý region, nejen pro Ostravu.

Z mnohých referencí jednoznačně vyplývá, že dobře navržená spalovna nejenže nepředstavuje zdroj obtíží pro své okolí, ale především dokáže využívat energetický potenciál odpadů, které jsou svou výhřevností na úrovni hnědého uhlí. Bude však nutné zajistit lepší vytřídění komunálního odpadu než v současné době. V Evropě panuje jednoznačný trend ke spalování odpadů, spíše než ke skládkování. Například ve Švýcarsku, které je považováno za příkladnou zemi v oblasti péče o životní prostředí, platí od 1. ledna letošního roku zákaz ukládání veškerých odpadů, které v sobě mají ještě využitelný energetický potenciál. Současné skládky, kde leží spalitelný odpad, musí být všechny vytěženy a odpad energeticky využit. V tomto duchu se cesta spalování odpadů, a tím získávání další energie jeví jako zcela správná.

Ing. Jan Koloničný, PhD

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down