01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Ropné společnosti: snížit emise

Evropská komise chce přimět ropné společnosti snížit do roku 2020 emise skleníkových plynů vznikajících při těžbě, zpracování a přepravě ropy o deset procent. Nová směrnice má přispět k boji s globálním oteplováním také stanovením přísnějších ekologických standardů pro složení benzinu a nafty,...

Evropská komise chce přimět ropné společnosti snížit do roku 2020 emise skleníkových plynů vznikajících při těžbě, zpracování a přepravě ropy o deset procent. Nová směrnice má přispět k boji s globálním oteplováním také stanovením přísnějších ekologických standardů pro složení benzinu a nafty, zástupci ropného průmyslu ji ale považují za nerealizovatelnou.

Ropné společnosti se budou muset podle komise podřídit přísnějším pravidlům a od roku 2010 do roku 2020 každý rok snižovat emise vzniklé při těžbě a zpracování ropy o procento. Emise kysličníku uhličitého by se tak do roku 2020 měly snížit o 500 milionů tun.

Vstřícnější k životnímu prostředí má být i nové složení benzinu a nafty. Benzinová směs bude moci obsahovat až deset procent okysličených přísad, například etanolu, což umožní širší užití biopaliv. Zatím byl maximální obsah etanolu stanoven na pět procent.

Podle asociace Europia, která sdružuje společnosti podnikající v ropném průmyslu, je ale opatření komise nerealistické. Její předseda Peter Tjan si myslí, že evropský trh zvýšenou poptávku po biopalivech nebude schopen pokrýt. "Takových cílů lze dosáhnout jedině prostřednictvím dovozu," řekl. Právě masivní dovoz prý ale může snahu EK o snížení emisí paradoxně zmařit, protože při převážení biopaliv se vyprodukuje více skleníkových plynů, než o kolik se emise díky jejich použití podaří snížit.

Od začátku roku 2009 se podle nového návrhu také bude moci prodávat pouze nafta, v níž bude nižší obsah sirných sloučenin. Zatímco nyní může být v naftě 50 miliontin těchto sloučenin, za dva roky už to bude pětkrát méně, tedy deset miliontin. Tím by se měly snížit především emise prachových částic v ovzduší. O třetinu, z 11 na osm procent, budou muset výrobci nafty snížit i obsah polyaromatických uhlovodíků, z nichž některé jsou považovány za rakovinotvorné.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down