01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Vybrané výklady k zákonu o IPPC

Oddělení IPPC agentury CENIA zpracovává výklady k jednotlivým kategoriím přílohy č. 1 zákona č. 76/2002 Sb. (zákon o integrované prevenci). Přehled stěžejních výkladů, které byly vytvořeny v roce 2006, přináší dokument zveřejněný na webových stránkách agentury.

Materiál by měl pomoci zejména povolujícím orgánům při základní orientaci při zařazování vybraných průmyslových a zemědělských činností do působnosti zákona o integrované prevenci.

Oddělení IPPC ve svém materiálu upozorňuje, že se každé zařízení musí posuzovat individuálně, a proto nelze uvedený materiál považovat za vyčerpávající (nejsou uváděny výklady pro všechny kategorie). V případě pochybností je provozovatel zařízení povinen se obrátit na příslušný krajský úřad nebo ministerstvo životního prostředí.

Materiál je rozdělen podle kategorií činností tak, jak je uvádí příloha 1 zákona o integrované prevenci. Výklady jsou zaměřeny na popis technologií, kapacit a výrobních procesů. Nejsou uváděna jména firem, vstupních surovin či produktů. Uvádíme některé výklady, týkající se Kategorie 5 - nakládání s odpady. Celý dokument, kde jsou uvedeny také výklady k ostatním kategoriím, naleznete na www.cenia.cz/legislativa.

Kategorie 5. 1. - Zařízení na odstraňování nebo využívání nebezpečného odpadu a zařízení k nakládání s odpadními oleji, vždy o kapacitě větší než 10 t denně.

- Projektovaná výrobní kapacita

V příloze č. 1, bod 5.1. zákona je uvedena následující poznámka: "Uváděné prahové hodnoty jsou obecně udávány ve vztahu k projektovaným výrobním kapacitám anebo jinému parametru zařízení. Jestliže tentýž provozovatel zařízení provozuje více zařízení ve stejném místě, která spadají pod totéž označení podle shora uvedeného výčtu, pak se kapacity výstupů z těchto zařízení sčítají."

Z toho vyplývá, že parametrem, podle kterého se posuzuje, zda zařízení překročilo či nepřekročilo prahové hodnoty, jsou projektované výrobní kapacity. Důležitá je i informace o tom, že se kapacity sčítají. Pokud nastane případ, že tyto kapacity nejsou známy, zařízení se posuzuje podle jiného srovnatelného parametru, který vyjadřuje, jaké maximální množství odpadu lze v zařízení zpracovat.

- Zařazení technologie na recyklaci lednic

Stacionární zařízení technologie na recyklaci vyřazených výrobků chlazení má projektovanou kapacitu větší než 10 tun nebezpečného odpadu (vyřazených výrobků chlazení s obsahem regulovaných látek) za den, naplňuje definici zařízení a spadá do kategorie 5.1. zákona o integrované prevenci.

Mobilní zařízení (které je přemísťováno po celé ČR) technologie na recyklaci vyřazených výrobků chlazení má projektovanou kapacitu větší než 10 tun nebezpečného odpadu (vyřazených výrobků chlazení s obsahem regulovaných látek) za den, nepatří mezi zařízení ve smyslu zákona (definice viz § 2 písm. a)). Povinnost mít integrované povolení se na něj tedy nevztahuje.

Kategorie 5. 3 - Zařízení na odstraňování odpadu neklasifikovaného jako nebezpečný odpad o kapacitě větší než 50 t denně.

- Zařazení kompostáren

V případě kompostáren jako biologické úpravy odpadů by z hlediska IPPC přicházela do úvahy kategorie 5.3. "Zařízení na odstraňování odpadu neklasifikovaného jako nebezpečný odpad o kapacitě větší než 50 t denně". Kategorie 5.3. se vztahuje pouze na odstraňování odpadu, ať už biologickou či fyzikálně-chemickou úpravou. Kompostárny však do této kategorie nelze zařadit, jelikož se sice jedná o biologickou úpravu, ale nejedná se o odstraňování odpadu, ale o jeho využití.

Určení kapacity zařízení (pro bod 5.3. kapacity větší než 50 t/den) znamená možnost nakládat (nakládání s odpady ve smyslu § 4, písm. d) zákona č. 185/2001 Sb., o odpadech, ve znění pozdějších předpisů) s více než 50 t odpadu jakýkoliv den. V případě těchto zařízení není možné stanovovat "průměrnou" kapacitu za určité období.

- Skládka výhradně inertního odpadu

Kategorie 5.3. v příloze 1 zákona o integrované prevenci je definována jako "Zařízení na odstraňování odpadu neklasifikovaného jako nebezpečný odpad o kapacitě větší než 50 t denně". V souladu s přesnou textací směrnice o IPPC lze kategorii aplikovat na činnosti vymezené body D8 a D9 přílohy IIA směrnice 75/442/EEC o odpadech. Předmětná kategorie tedy zahrnuje zařízení odstraňující odpady neklasifikované jako nebezpečné postupy, které odpovídají kódům D8 (biologická úprava jinde v této příloze nespecifikovaná, jejímž konečným produktem jsou sloučeniny nebo směsi, které se odstraňují některým z postupů uvedených pod označením D1 až D12) a D9 (fyzikálně-chemická úprava jinde v této příloze nespecifikovaná, jejímž konečným produktem jsou sloučeniny nebo směsi, které se odstraňují některým z postupů uvedených pod označením D1 až D12 (např. odpařování, sušení, kalcinace) podle přílohy č. 4 zákona č. 185/2001 Sb., o kapacitě větší než 50 t denně.

S ohledem na výše uvedený výklad a znění směrnice by se skládka výhradně inertního odpadu neměla zařazovat do kategorie 5.3. Skládky výhradně inertního odpadu nespadají ani do kategorie 5.4., která je specifikována jako "Skládky, které přijímají více než 10 t denně nebo mají celkovou kapacitu větší než 25 000 t, s výjimkou skládek inertního odpadu."

- jhm -

Zdroj: CENIA, česká informační agentura životního prostředí

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down