01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Zpracování základního popisu odpadů

Ve věstníku Ministerstva životního prostředí z února 2007 (částka 2) vyšel metodický pokyn pro zpracování Základního popisu odpadů (ZPO).

Tento pokyn vychází z předpokladu, že ZPO je průvodní dokumentací odpadu, která poskytuje podklady pro rozhodování o nakládání s odpadem v souladu s požadovanou hierarchií nakládání podle zákona o odpadech (předcházení vzniku odpadů, materiálové využití, energetické využití, odstranění).

Metodický pokyn si klade za cíl poskytnout návod pro rozsah informací o skutečných vlastnostech odpadu, které by měly být obsaženy v základním popisu odpadu. Znalost vlastností odpadů umožňuje optimalizovat další nakládání s odpadem a minimalizovat dopady nakládání s odpady na zdraví lidí a životní prostředí.

Povinnost vypracovat Základní popis odpadu se vztahuje na všechny původce a oprávněné osoby podle zákona č. 185/2001 Sb., o odpadech a jeho prováděcích předpisů, zejména vyhlášky a vyhlášky č. 383/2001 Sb., o podrobnostech nakládání s odpady. Rozsah Základního popisu odpadu záleží na způsobu nakládání s odpadem. Při předávání odpadů na skládky a k využití na povrchu terénu je nutno do Základního popisu doplnit další požadované informace.

POMŮCKA I PRO KONTROLNÍ ORGÁNY

Metodický pokyn Zpracování základního popisu odpadu konkretizuje obsah jednotlivých kapitol Základního popisu odpadů, jak jsou stanoveny v příloze č. 1 část 2 vyhlášky č. 383/2001 Sb., a vytváří základ pro "standardizaci" informací poskytovaných tímto záznamem. Cílem metodického pokynu je sjednotit vypovídající úroveň základních popisů odpadů zpracovávaných různými subjekty a vyloučit formálnost, a s tím spojenou špatnou vypovídající schopnost informací této průvodní dokumentace odpadu.

Metodický pokyn je určen nejen jako doporučený návod pro zpracovatele základního popisu odpadu, ale je i pomůckou pro kontrolní činnost orgánů státní správy.

Při zpracování Základního popisu odpadu se doporučuje využívat Bezpečnostní listy nebezpečných chemických látek a přípravků, které např. v podobě surovin vstupují nebo mohou vstupovat do odpadu, průvodní dokumentaci výrobku, který se stane odpadem i zpracovaných Identifikačních listů nebezpečného odpadu.

Základní popis odpadu vypracovává původce nebo oprávněná osoba, která odpovídá za to, že uvedené údaje jsou úplné, správné a pravdivé.

Metodický pokyn je členěn v souladu s osnovou základního popisu odpadu podle přílohy č. 1 část 2 vyhlášky č. 383/2001 Sb. Jednotlivé body osnovy jsou rozšířeny o podrobnosti, které jsou pro zpracovatele základního popisu odpadu vodítkem, které by měl při zpracování zohlednit a v souladu s požadavky v nich obsažených hledat informace, které by dostatečně popisovaly vlastnosti odpadu. Součástí metodického pokynu jsou příklady zpracovaných popisů odpadů.

VÝBĚR KRITICKÝCH UKAZATELŮ

Metodický pokyn poskytuje pro vybrané druhy odpadů příklady kritických ukazatelů, které by byly nejčastěji příčinou nepřijetí odpadu do zařízení k nakládání s odpady.

Na základě smlouvy o dílo uzavřené mezi ČR - Ministerstvem životního prostředí a společností Ecochem, a. s., z roku 2004 byla zpracována databáze analytických rozborů odpadů analyzovaných v letech 2002 až 2004 společností Ecochem, a. s., s cílem poskytnout objektivní data pro posouzení dopadu implementace Rozhodnutí Rady Evropské unie č. 2003/33/EC při změnách limitních hodnot pro ukládání odpadů na jednotlivé typy skládek.

Zdrojem pro vypracování byla databáze analýz odpadů zpracovaných v Ecochem, a. s., v letech 2002-2004, tvořená 2580 analýzami odpadů pro stanovení parametrů třídy vyluhovatelnosti I, II, III ve vodném výluhu (podle přílohy č. 6 k vyhlášce č. 383/2001 Sb., o podrobnostech nakládání s odpady), 1633 analýzami vzorků odpadů pro stanovení ukazatelů v sušině (podle přílohy č. 9 k vyhlášce č. 383/2001 Sb.).

Vzhledem k datu vzniku této zprávy je nutno předpokládat tuto přílohu a informace v ní uvedené především za orientační. Vyhláška č. 294/2005 Sb., byla v té době teprve v přípravě, proto byly jako limitní hodnoty využívané k hodnocení odpadů použity požadavky Rozhodnutí Rady 2003/33/ES.

Srovnání výsledků analýz s limitními hodnotami podle vyhlášky č. 294/2005 Sb. Nicméně poskytlo orientační přehled ukazatelů, ve kterých jednotlivé druhy odpadů v databázi analýz odpadů zpracovaných Ecochem, a. s., v letech 2002-2004 nevyhověly kritériím pro ukládání na jednotlivé skupiny skládek.

V metodickém návodu jsou tyto ukazatele uvedeny pro jednotlivé skupiny skládek a pro jednotlivé typy stanovení (v sušině, ve vodném výluhu). S vědomím, že spolehlivost a úplnost uvedených informací je limitována kvalitou šetřeného souboru dat (počtem použitých stanovení, původem odpadu apod.), lze uvedený přehled ukazatelů využít jako pomocný nástroj pro základní orientaci při hledání kritických parametrů v jednotlivých typech odpadů.

Zdroj: Ministerstvo životního prostředí

- est -

Související právní předpisy a další podklady

- Zákon č. 185/2001 Sb., o odpadech, v platném znění a předpisy související

- Vyhláška č. 294/2005 Sb., o podmínkách ukládání odpadů na skládky a jejich využívání na povrchu terénu a změně vyhlášky č. 383/2001 Sb., o podrobnostech nakládání s odpady

- Vyhláška MŽP č. 381/2001 Sb., Katalog odpadů

- Vyhláška MŽP č. 382/2001 Sb., o podmínkách použití upravených kalů na zemědělské půdě

- Vyhláška MŽP č. 383/2001 Sb., o podrobnostech nakládání s odpady, ve znění vyhlášky č. 41/2005 Sb., a vyhlášky č. 294/2005 Sb.

- Vyhláška MŽP č. 384/2001 Sb., o nakládání s PCB

- Vyhláška MŽP a MZ č. 376/2001 Sb., o hodnocení nebezpečných vlastností odpadů

- Metodický pokyn odboru odpadů MŽP ke vzorkování odpadů, Věstník MŽP č. 5/2001

- ČSN EN 148 99 Charakterizace odpadů - Vzorkování odpadů

- Transpozice Rozhodnutí Rady 2003/33/EC do legislativní úpravy v ČR

- Metodický pokyn pro hodnocení vyluhovatelnosti odpadů, Věstník MŽP č. 12/2002

- Metodický pokyn k nakládání s odpady ze stavební výroby a s odpady z rekonstrukcí a odstraňování staveb, Věstník MŽP č. 9/2003

Napsat komentář

Napsat komentář

Komentáře k článku

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down