01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Perspektiva nakládání s kaly v Německu

V roce 2001 bylo v Německu vyprodukováno 2,4 mil tun kalu z komunálních čistíren odpadních vod. Důležitými postupy pro jeho odstranění bylo zemědělství, použití při tvorbě krajiny, skládkování a také spalování. Do celkového množství nebylo započítáno kolem 1,3 mil tun průmyslového odpadního kalu....

V roce 2001 bylo v Německu vyprodukováno 2,4 mil tun kalu z komunálních čistíren odpadních vod. Důležitými postupy pro jeho odstranění bylo zemědělství, použití při tvorbě krajiny, skládkování a také spalování. Do celkového množství nebylo započítáno kolem 1,3 mil tun průmyslového odpadního kalu.

Od 1. července 2005 nesmí být kal z čistíren odpadních vod bez úpravy ukládán na skládkách a spalování v "jednoúčelových" spalovnách kalů stagnuje. Na druhé straně je patrný vzrůst podílu na straně spoluspalování v uhelných elektrárnách a v cementárnách.

Kalorická hodnota vysušeného odpadního kalu se podle regionu pohybuje v rozsahu 9-12 MJ na kilogram sušiny ( pro další výpočty se obvykle bere hodnota 10,5 MJ/kg).

V roce 2005 bylo kolem 0,6 mil. tun kalů z komunálních ČOV odstraněno ve spalovnách. Větší část kalů šla do spaloven k tomu účelu vybudovaných, "jednoúčelových", zbytek do spaloven komunálního odpadu. Kaly byly odvodněny, ale ne zcela vysušeny, takže jejich spálení nepřináší významné energetické zisky. Zhruba polovina z celkového množství kalů byla spálena spoluspalováním v uhelných elektrárnách a dalších zařízeních se srovnatelnou účinností. Zde je kal přidáván do drtiče uhlí, kde je vysoušen pomocí odpadního tepla. Vyrábí se pouze energie ve formě elektřiny, teplo se externě nevyužívá.

Podle studie zpracované pro německé ministerstvo životního prostředí by v roce 2020 mělo množství kalů spalovaných ve spalovnách komunálních odpadů postupně klesat. Specializované spalovny kalů budou postupně převedeny na odstraňování kalů s vyšším stupněm zatížení. Běžné kaly z komunálních čistíren odpadních vod by se měly v roce 2020 v podstatě všechny spoluspalovat v uhelných elektrárnách, čímž se bude snižovat potřeba dováženého uhlí. Když vezmeme v úvahu množství CO2 a dalších skleníkových plynů, které dnes vznikají různými postupy nakládání s kaly, bude mít jeho totální spalování v uhelných elektrárnách za následek snížení emisí až osmkrát.

- jhm -

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down