01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Brána recyklace

Recyklované materiály v designu a umění je námět výstavy, která koncem března proběhla v pražské Písecké bráně. Kurátorem výstavy Brána recyklace je grafik a designér Pavel Šťastný.

Vystavující výtvarníci připravili svá výtvarná díla z recyklovatelných materiálů z komunálního odpadu. Výstava samozřejmě nemá nic společného s průmyslovou recyklací. Ukazuje však nový způsob nahlížení na odpad jako na materiál, který je běžnou součástí našich životů a zároveň má svou estetickou a výtvarnou hodnotu. Vizuálním motivem výstavy jsou PETbrýle od Pavla Šťastného, které na tváři patrona kampaně na třídění odpadů Lukáše Pollerta vyfotila Lucie Mlynářová, odborná asistentka ateliéru fotografie na VŠUP.

Módní návrhářky Alžběta Valentová a Petra Hudečková, studentky VŠUP, vytvořily kolekci modelů a módních doplňků z nápojových kartonů (Tetra Pak).

Výtvarnice Veronika Richterová je autorka kolekce PET ART, kdy materiál odpadních PET lahví vystupuje jako ozdoba "benátských" zrcadel, případně je použit na designové sklenice. Umělkyně Štěpánka Nikodýmová vytvořila barevné modely ze zbytků polyethylenových folií (igelitových tašek), které rozstříhala a poté znovu svázala do jakýchsi barevných sítí, či modelů postav.

Restaurátorka papíru Lucie Slivková-Waulinová recykluje různé druhy papíru - čajové sáčky, ruličky od toaletního papíru, obaly od vajec a mobilů a vytváří z nich umělecká díla, v jejichž zajímavých strukturách už byste recyklovaný papír nehledali.

Největší plastiku výstavy - sedmimetrový Recyklační strom vytvořil výtvarník Pavel Šťastný a sochař Jan Novotný spolu se studenty Kurta Gebauera. Je složen ze všech recyklovatelných komodit - PETu, skla, papíru i nápojových kartonů.

Pořadatelem výstavy je autorizovaná obalová společnost EKO-KOM, a. s., která provádí kromě zajištění třídění a recyklace obalových odpadů také podpůrné komunikační a osvětové kampaně.

- est -

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down