01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Otazníky kolem zařízení na likvidaci autovraků

V minulém čísle časopisu (3/2007) vyšel článek Autovraky a životní prostředí - správná likvidace autovraků. Potřebuje však doplnění.

K článku jde o informaci, jakým způsobem dovozci automobilů, resp. jejich sdružení (SDA), budou plnit své povinnosti. Od 1. 1. 2007 jsou dovozci povinni zajistit bezplatný výkup dovezených aut, kterých se majitel zbavuje, a to bez omezení rokem výroby, jak tomu bylo doposud.

Autor uvedl, že na internetové adrese www.portal.sda-cia.cz je seznam zařízení, která budou pro SDA na základě smluv tuto povinnost zajišťovat. Uvedl také, že se musí jednat o zařízení, která mají souhlas k této činnosti od příslušného krajského úřadu.

LOGICKÝ POSTUP

Srovnáním tohoto seznamu a seznamu uvedeného v sekci Odpady na stránkách libereckého krajského úřadu jsem zjistili, že na obou seznamech se objevuje pouze jedno zařízení! Ostatní nemají příslušný souhlas, jedná se tedy o sběrny kovů.

Logický postup by byl, že SDA zjistí na internetových stránkách příslušného krajského úřadu nebo na MŽP, kdo má souhlas, a osloví provozovatele těchto zařízení. To se však nestalo. Již při rozjezdu plnění této zákonem stanovené povinnosti proto vzniká zmatek. Co by nastalo, kdyby se občan chtěl řídit postupem navrženým v článku? Doklad, který dostane, nemůže sloužit pro příslušný úřad k odhlášení auta. Zjistí to jedním nahlédnutím do seznamu zařízení oprávněných k jeho vydání.

Auto bylo patrně převzato jako železný šrot, a přestože se jedná podle zákona o odpadech a vyhlášky č. 381/2001 Sb., o nebezpečný odpad, je s ním nakládáno jako s odpadem ostatním.

Částkou, kterou občan zaplatil jako kupec nového auta, přispíval na podporu recyklace. Ta by měla probíhat za garantovaných podmínek v zařízeních, schválených k tomu podle zákona. Tuto podporu by SDA mělo tedy poskytnout autovrakovištím. Ta již nebudou vybírat od občana částku za příjem autovraku, ale předkládat SDA vyúčtování přijatých autovraků. Ani tento postup není dosud dořešen (a v článku o správné likvidaci autovraků není popsán).

Občan specializované časopisy, jako jsou třeba ODPADY, běžně nečte. Před uveřejněním v denním tisku, a tím uvedením záměru do života, je třeba výše popsané problémy dořešit a zabránit vzniku dalších problémům a zmatků v oblasti ochrany životního prostředí.

Jaroslav Herzig

Liberec

Odpady č.3/2007- Autovraky a životní prostředí - správná likvidace autovraků

 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down