01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Kompetence krajské hygienické stanice

Nedílnou součástí provozního řádu zdravotnického zařízení nebo ústavu sociální péče jsou zásady a opatření v oblasti nakládání s odpady, a to od místa vzniku až po dočasné shromáždění před předáním oprávněné osobě podle zákona o odpadech k odvozu a odstranění, včetně minimalizace zdravotních rizik....

Nedílnou součástí provozního řádu zdravotnického zařízení nebo ústavu sociální péče jsou zásady a opatření v oblasti nakládání s odpady, a to od místa vzniku až po dočasné shromáždění před předáním oprávněné osobě podle zákona o odpadech k odvozu a odstranění, včetně minimalizace zdravotních rizik.

Provozní řády musí být předloženy k posouzení orgánu ochrany veřejného zdraví (KHS), který je schvaluje rozhodnutím podle § 15 zákona č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví.

Tímto rozhodnutím je prakticky udělován souhlas s činností z hlediska ochrany veřejného zdraví.

Při sestavování kapitoly provozního řádu, která se týká nakládání s odpady, musí provozovatel zařízení respektovat ustanovení § 10 odst. 5) a 6) vyhl. č. 195/2005 Sb. (viz rámeček).

Další náležitosti, týkající se zásad a opatření pro nakládání se zdravotnickými odpady, musí vycházet z prováděcích předpisů k zákonu č. 258/2000 Sb. (hygienická a protiepidemická opatření, minimalizace zdravotních rizik), a ze zákona č. 185/2001 Sb., o odpadech (základní povinnosti původce odpadů).

Krajské hygienické stanice jsou jedním z orgánů veřejné správy v oblasti odpadového hospodářství, tato kompetence je zakotvena v § 71 a § 75 zákona č. 185/2001 Sb., o odpadech, v platném znění.

- žád -


Vyhláška č. 195/2005 Sb., § 10:

(5) Veškerý odpad se odstraňuje denně, odpad vznikající u lůžka pacienta bezprostředně. Nebezpečný odpad (podle zákona o odpadech) se ukládá do oddělených krytých nádob, nejlépe spalitelných, popřípadě do uzavíratelných obalů. Drobný odpad, včetně jednorázových jehel, se ukládá do pevnostěnných, uzavíratelných a spalitelných obalů bez další manipulace. Maximální doba mezi shromážděním odpadu a konečným odstraněním je v zimním období 72 hodin a v letním období 48 hodin. V případě delších intervalů odvozů ke konečnému odstranění musí být odpad ze zdravotnických zařízení skladován při nízkých teplotách ve skladu k tomuto účelu zřízeném. Teplota pro skladování anatomického a infekčního odpadu nesmí překročit rozmezí mezi 3-8 oC. Vysoce infekční odpad musí být likvidován v přímé návaznosti na vzniku odpadu certifikovaným technologickým zařízením.

(6) Biologický odpad (podle zákona č. 256/2001 Sb., o pohřebnictví), například odejmuté části orgánů, amputované části končetin, žlázy s vnitřní sekrecí a některé sekrety a exkrety, například žaludeční a střevní šťávy, obsah biliodigestivních a enterokutánních píštělí a jiných substancí, se ukládá jako nebezpečný odpad.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down