01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Výhody instalace zařízení Medister ve spalovně

Spalovna nebezpečných odpadů společnosti Neli servis, s. r. o., odstraňuje zdravotnické odpady v Libereckém kraji. Spalovna má roční kapacitu 400 t spálených odpadů. Instalace dekontaminačního zařízení v roce 2005 přispěla k její lepší efektivnosti.

Jde o zařízení se sekundárním dopálením při jmenovitých teplotách 900-1200 °C s dobou prodlevy spalin v této teplotě minimálně 2 s. Teplo, které je vyráběno ve spalovně odpadů, je využíváno v Krajské nemocnici Liberec. Od ledna do září roku 2006 v ní bylo vyrobeno 2445 GJ tepla pouze ze spáleného odpadu.

ODSTRAŇOVÁNÍ EMISÍ

Pro odstranění znečišťujících látek ze spalin je ve spalovně použita suchá absorbční technologie založená na principu sorbce plynných škodlivých látek na povrchu aktivního uhlí. Tato metoda je aplikována ve dvou stupních. Na prvním stupni je do proudu spalin za spalinovým kotlem a spalinovým výměníkem dispergováno velmi jemně mleté aktivní uhlí. Na aktivních pórech jsou absorbovány veškeré škodliviny typu PCDD/F, těžké kovy a zbytkové podíly kyselých polutantů. Druhý stupeň (dočišťovací-jisticí) je umístěn mezi tkaninový filtr a ventilátor, z kterého jsou kouřové plyny vypouštěny do ovzduší. V tomto vertikálním kazetovém filtru procházejí spaliny nízkou rychlostí ložem vytvořeným z granulek a na aktivním povrchu jsou absorbovány zbytkové podíly škodlivých látek. Technologie ve spalovně pracuje již zhruba tři roky a naměřené koncentrace polutantů jsou podstatně nižší než emisní limity.

Pro záchyt kyselých polutantů vznikajících spalováním nebezpečných odpadů byla použita technologie založená na principu suché sorbce. Sorbent typu NaHCO3 je dispergován do spalin, kde zvětšuje svůj povrch a uvolňuje sodík, který reaguje s HCL, HF a SO2. Suché sorbce jsou velice rozšířené hlavně v SRN, Belgii a Itálii.Výhodou této metody je, že v technologických procesech se nepoužívá voda, a účinnost pro zachycování kyselých polutantů pomocí volného sodíku je obdobná jako u vodného roztoku sodíku.

ÚSPORA NÁKLADŮ

V roce 2005 byla v rámci inovace provozu spalovna doplněna zařízením Medister pro mikrovlnnou dekontaminaci nemocničních odpadů.

Po úpravě v Medisteru již není nutné nakládat s odpadem jako s nebezpečným. Tím se snižují náklady na odstranění pro původce odpadu i náklady provozovatele zařízení, snižují se také emise ze spalovny. Významné je omezení kontaktu personálu s nebezpečnými odpady, stejně jako změna systému nakládání s odpady přímo v nemocnici, kde bylo zavedeno třídění odpadů.

V období od 1. 1. 2006 do 31. 11. 2006 bylo v zařízení Medister dekontaminováno 21 497 kg odpadu. Pokud by bylo stejné množství odpadu odstraněno ve spalovně, zvýšily by se náklady na odstranění odpadu více než trojnásobně. Krajská nemocnice Liberec ušetřila v tomto období a při odstranění uvedeného množství odpadu díky provozu zařízení Medister 263 393 Kč.

Zařízení pro mikrovlnnou dekontaminaci nemocničních odpadů - Medister přineslo po instalaci úsporu nákladů na odstranění odpadů pro původce odpadů, úspora nákladů v rámci nakládání s odpadem pro provozovatele zařízení, snížení emisí ze spalovny nemocničního odpadu. V Krajské nemocnici bylo zavedeno důsledného třídění odpadů, zlepšila se ochrana zdraví při nakládání s nemocničním odpadem pro obslužný personál a uvolnila se kapacita spalovací pece. Po ročním hodnocení provozu Medisteru lze konstatovat výrazný přínos zařízení, proto plánujeme v letošním roce 2007 pořízení dalšího zařízení.

Ing. Aleš Stránský
Neli servis, s. r. o

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down