01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Project Medcycle

Dvouletý mezinárodní projekt Medcycle je prvním projektem v České republice, který řeší nakládání s odpadem ve zdravotnických zařízeních společně s německými partnery.

Německá a česká strana uspořádaly společně několik seminářů k výměně know-how, které zahrnuly i prohlídky německých a českých nemocnic s odbornými diskusemi a vypracování specifických projektů zaměřených na odpadové hospodářství. Společně byla také zpracována analýza stavu odpadového hospodářství v nemocnicích zapojených do projektu, byly vypracovány odpadové rozvahy podle předpisů Evropské unie a provedeno jejich vyhodnocení. Snaha o snižování zdravotního rizika, které plyne z nakládání s odpady ve zdravotnických zařízeních, je z hlediska krajské hygienické stanice velmi pozitivní.

Iniciátorem a nositelem grantu je společnost Innovation und Kreislauwirtschaft Sachsen e.V. z Drážďan. Projekt je finančně podporován Evropskou unií v rámci Interreg III A. Na straně České republiky jsou zapojeny do projektu Krajská nemocnice v Liberci, nemocnice v Jablonci nad Nisou, nemocnice v České Lípě, Masarykova nemocnice v Ústí nad Labem a Karlovarská krajská nemocnice, a. s. Ze Spolkové republiky Německo se na projektu podílí Kliniken Erlabrunn, Oberlautsitzkliniken Bautzen, Oberlautsitzkliniken Bischofswerda a Städtisches Kliniken Görlitz. Za státní správu a samosprávu se projektu účastní Krajská hygienická stanice Libereckého kraje, Krajský úřad Libereckého kraje, Krajský úřad Ústeckého kraje a Česká inspekce životního prostředí.

VÝSLEDKY

Mezinárodní semináře proběhly postupně během let 2005 a 2006 v zúčastněných nemocnicích. První z nich byla Krajská nemocnici Liberec, kde byl seminář zaměřen na nakládání s odpady na chirurgii, na shromaždišti odpadů a ve spalovně odpadů. Zajímavostí v systému nakládání s odpadem je zde odstraňování nebezpečné vlastnosti infekčnost u tzv. měkkého odpadu pomocí zařízení Medister 160. Odpady jsou poté zařazeny pod katalogové číslo 18 01 04 (Odpady, na jejichž sběr a odstraňování nejsou kladeny zvláštní požadavky s ohledem na prevenci infekce) a předávány do spalovny komunálního odpadu Termizo, a. s., v Liberci. V Nemocnici Jablonec nad Nisou, kde jsou odpady zařazené pod 18 01 03* (Odpady, na jejichž sběr a odstraňování jsou kladeny zvláštní požadavky s ohledem na prevenci infekce) odstraňovány ve spalovně nebezpečného odpadu SPL Jablonec nad Nisou, s. r. o. Pracovní skupina zde jednala na téma odpadové evidence a koncepty a metodika vyplňování odpadových bilancí.

V Ústí nad Labem byl seminář věnován tématu zamezení vzniku odpadu a třídění odpadů v nemocnici. Z hlediska odpadového hospodářství mají v Masarykově nemocnici v Ústí nad Labem dobře vyřešený systém shromaždišť pro jednotlivé vytříděné komodity (PET lahve, baterie, kartony atd.). Součástí semináře byla diskuse nad nakládáním s infuzními lahvemi, cytostatiky a problematikou nakládání s anatomicko-patologickým odpadem.

Na německé straně proběhl seminář například v Oberlausitzkliniken Bautzen, která tvoří jeden celek s nemocnicí v Bischofswerdě. Jsou propojeny počítačovou sítí a administrativní centrum sídlí v Bautzenu. Za pozornost stojí v této nemocnici řešení odstraňování zbytků z jídel, kdy je tento odpad chlazen v nádobách o 120 l a každý druhý den odvážen na bioplynovou stanici vybavenou kogenerační jednotkou.

Další setkání v nemocnici v Städtisches Klinikum Görlitz bylo zaměřeno na separaci odpadů a shromaždiště na jednotlivých odděleních nemocnice. Zajímavostí je v nemocnici např. výzkum, který tato nemocnice provedla s cílem minimalizovat odpad u jídel.

Poslední setkání v rámci projektu proběhlo na podzim 2006 v Bischofswerdě. Předmětem jednání byly novinky v legislativě Evropské unie - draft rámcové směrnice odpadového hospodářství Evropské unie, nařízení Evropské unie o přepravě odpadů a recyklace papíru v nemocničních zařízeních.

Řešila se související problematika výskytu a prevence legionel ve vodě. Za zmínku ve zdejší nemocnici stojí systém třídění odpadů pro pacienty na chodbách - je zde k dispozici systém kontejnerů na třídění skla, papíru, lepenky, PET lahví.

PŘÍNOSY

Jednoznačným přínosem tohoto projektu je získání nových zkušeností a pohledů na systém nakládání s odpady v jednotlivých nemocnicích. Výstupem je užší spolupráce zapojených nemocnic i inspirace k dalším krokům v odpadovém hospodářství. Například v nemocnici v Jablonci nad Nisou v současnosti zavádějí systém třídění odpadu pro pacienty.

Krajská hygienická stanice Libereckého kraje propaguje zásady minimalizace zdravotních rizik při nakládání s odpady pomocí letáků "Zdravotnický odpad aneb jak snižovat zdravotní rizika při nakládání s odpady" (cílová skupina pracovníci zdravotnických zařízení) a "Povinnosti původců zdravotnických odpadů aneb snižujme zdravotní rizika" (cílová skupina původci odpadů).

V širším pohledu má tento projekt návaznost na Zdravotní politiku Libereckého kraje, konkrétně na aktivitu "Systematicky hodnotit zdravotní rizika v celém cyklu nakládání s odpady, a to zejména při nakládání s nebezpečnými odpady a vytvářet podklady pro opatření na minimalizaci rizik". Projekt bude pokračovat dále - v roce 2007 je rozšířen o problematiku nakládání s odpady v lékárnách a ordinacích praktických lékařů.

MUDr. Vladimír Valenta
Jana Kučerová

Krajská hygienická stanice Libereckého kraje se sídlem v Liberci

Bilance odpadů

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down