01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Dva nové metodické pokyny

Ve věstníku MŽP (duben 2007, částka 4) vyšly dva nové metodické pokyny týkající se odpadové problematiky.

První z nich se týká emisních limitů při spalování odpadů (metodický pokyn odboru ochrany ovzduší k nařízení vlády č. 354/2002 Sb., kterým se stanoví emisní limity a další podmínky pro spalování odpadu, ve znění nařízení vlády č. 206/2006 Sb., k postupu při posouzení dodržení emisních limitů kontinuálně měřených znečišťujících látek vypouštěných do ovzduší).

Tento pokyn stanovuje postup při provádění a vyhodnocování kontinuálního měření obsahu znečišťujících látek v odpadním plynu (podle § 10 nařízení vlády č. 354/2002 Sb., kterým se stanoví emisní limity a další podmínky pro spalování odpadu, v platném znění), zejména při kontinuálních měřeních.

Ve spalovnách odpadu a spoluspalovacích zařízeních je nutno provádět kontinuální měření hmotnostních koncentrací znečišťujících látek vypouštěných do ovzduší a to oxidů dusíku (NOx), oxidu uhelnatého anorganických sloučenin fluoru (HF) a oxidu siřičitého (SO2). Půlhodinové a desetiminutové průměrné hodnoty se stanovují z naměřených výsledků po odečtení hodnoty intervalu spolehlivosti (příloha č. 3 k nařízení).

Při kontrole dodržování emisních limitů u kontinuálních měření se změřený výsledek upravuje o nejistotu měření (ustanovení § 10 odst. 11 nařízení). Metodický pokyn má usnadnit provádění podle § 10 odst. 11 a sjednotit postup příslušných orgánů státní správy při výkonu své působnosti. Postup je pro provozovatele jednoduchý a současně splňuje požadavky na vymezenou spolehlivost měření podle nařízení vlády a směrnice 2000/76/ES.

EKOTOXICITA

Druhým metodickým pokynem je materiál týkající se stanovení ekotoxicity odpadů. Jsou v něm ujasněny požadavky vycházející z vyhlášky č. 376/2001 Sb., o hodnocení nebezpečných vlastností odpadů, vyhlášky č. 294/2005 Sb., o podmínkách ukládání odpadů na skládky a jejich využívání na povrchu terénu a změně vyhlášky č. 383/2001 Sb., o podrobnostech nakládání s odpady. Tyto vyhlášky se odkazují na metodický pokyn vydaný v červnu 2003, který však již není plně v souladu s účinnou právní úpravou, a je proto nahrazován novým metodickým pokynem.

Pokyn zavádí postup pro stanovení ekotoxicity odpadů v souladu s požadavky vyhlášky č. 294/2005 Sb., a ekotoxicity jako nebezpečné vlastnosti H14 Ekotoxicita, v souladu s požadavky vyhlášky č. 376/2001 Sb. Cílem je sjednocení postupu, aby bylo dosaženo co největší míry srovnatelnosti výsledků v jednotlivých laboratořích, a tím i co nejvyšší objektivnosti těchto výsledků. Výsledky zkoušek jsou využitelné jak pro hodnocení odpadů využívaných na povrchu terénu, tak pro hodnocení nebezpečné vlastnosti H14 Ekotoxicita.

Postup určený tímto metodickým pokynem platí pro stanovení toxicity odpadů na základě výsledků zkoušek akutní toxicity jejich vodných výluhů na určených zkušebních organismech. V laboratorních podmínkách modeluje účinky odpadů při jejich kontaktu s vodou. Jedná se o uzanční postup, který může vést k výsledkům lišícím se od reálné skutečnosti. Vodný výluh zkoušeného odpadu se připraví dle ČSN EN 12457-4. Metodický pokyn není možné využívat pro zjišťování ekotoxicity odpadů, z nichž nelze odebrat reprezentativní vzorek pro přípravu vodného výluhu a odpadů, z nichž nelze připravit vodný výluh (např. gelující látky).

- est -

Zdroj: MŽP

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down