01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Graf měsíce

Extrémní hodnoty nevypovídají o teplotním charakteru období Na stránkách Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) jsou k dispozici data o vývoji klimatu. Meteorologové zde upozorňují: "V obdobích roku, kdy vlivem studeného či teplého počasí teplota vzduchu překoná nebo se alespoň přiblíží k...

Extrémní hodnoty nevypovídají o teplotním charakteru období

Na stránkách Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) jsou k dispozici data o vývoji klimatu. Meteorologové zde upozorňují: "V obdobích roku, kdy vlivem studeného či teplého počasí teplota vzduchu překoná nebo se alespoň přiblíží k platným klementinským rekordům, dochází často mezi veřejností k nesprávnému spojování případů rekordně chladného či teplého počasí s dlouhodobými změnami podnebí. Zapomíná se přitom, že kolísání parametrů systémů, jako je zemská atmosféra, je zcela přirozené a dané povahou těchto komplikovaných systémů."

Grafy ČHMÚ nabízí pohled na kolísání vybraných teplotních charakteristik v pražském Klementinu za období let 1775-2004 pro čtyři různé kalendářní dny. Lze si na nich všimnout, že kolísání teploty rok od roku může být značné a výskyt extrémní hodnoty v jednom roce nemusí vždy vypovídat o celkovém teplotním charakteru delšího období. Výskyt teplot blízkých platné rekordní hodnotě rovněž nemusí být zcela ojedinělý. Autoři grafu upozorňují, že jakákoliv její interpretace a spojování s dlouhodobými trendy změn podnebí jsou vzhledem k malé robustnosti použité statistické charakteristiky (teplota v jeden konkrétní den roku) neopodstatněné.

Zdroj: ČHMÚ

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down