01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Postih kvůli ekologické směrnici

Prakticky všem zemím Evropské unie (kromě Itálie, Lotyšska a Litvy) hrozí sankce Evropské komise za to, že nepřevedly do svých zákonů princip, podle něhož původci znečištění platí za škody způsobené na životním prostředí. Směrnice byla schválena v dubnu 2004 a vstoupila v platnost 30. dubna tohoto...

Prakticky všem zemím Evropské unie (kromě Itálie, Lotyšska a Litvy) hrozí sankce Evropské komise za to, že nepřevedly do svých zákonů princip, podle něhož původci znečištění platí za škody způsobené na životním prostředí. Směrnice byla schválena v dubnu 2004 a vstoupila v platnost 30. dubna tohoto roku. Směrnice umožňuje vládám vymáhat v případě vážných škod náhradu od viníků - týká se škod na vodních zdrojích, zvířatech i rostlinách, stejně jako velkého znečištění půdy, které způsobí újmy na lidském zdraví. Za škody způsobené svými provozy budou platit provozovatelé ekologicky riskantních podniků, například těch vypouštějících do vzduchu a do vody těžké kovy, továrny produkující nebezpečné chemikálie, skládky či spalovny. Ostatní firmy budou odpovídat v případě, když znečištění způsobí nedbalostí nebo chybou.

Česká verze již směřuje do Parlamentu, zdržení způsobilo podle Ministerstva životního prostředí to, že jde o velmi složitý předpis. Hlavní spory vyvolává otázka, zda by měly být podniky proti způsobení škod na životním prostředí pojištěny dobrovolně nebo povinně.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down