01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Jak je to s odpadovým hospodářstvím v obcích?

V obcích Plzeňského a Jihočeského kraje proběhla analýza odpadového hospodářství. Z porovnání vyplynula řada zajímavých informací.

V těchto obcích se odděleně shromažďují zejména plasty, barevné sklo a papír, zhruba ve třetině těchto obcí také nápojové kartony a bílé sklo. Na separované složky odpadů se nejčastěji využívají nádoby o objemu 240 a 1100 l, a to převážně s horním výsypem. Za nejvážnější potíže při shromažďování odpadů byly označeny čistota okolo sběrných nádob a zneužívání nádob na separovaný sběr firmami.

Systém sběru odpadů je v obcích zajištěn nádobovým způsobem, v jednom případě je doplněný pytlovým sběrem plastů. Frekvence svozu tříděných odpadů z recyklačních hnízd je rozdílná podle místních podmínek. V obcích jsou prováděny pravidelné mobilní svozy, nejčastěji objemných a nebezpečných odpadů. Dvě třetiny obcí mají sběrný dvůr odpadů, přičemž většina z nich slouží jako místo zpětného odběru použitých výrobků.

Se společností Eko-kom, a. s., mají uzavřenu smlouvu všechny obce, smlouvy s kolektivními systémy zpětného odběru elektrozařízení má uzavřeno osm obcí. Pouze šest obcí odděleně shromažďuje bioodpady, přičemž převažuje jejich sběr do kontejneru ve sběrném dvoře nebo v rámci mobilního svozu. Pouze v jedné obci se provádí oddělený sběr bioodpadů do speciálních nádob.

V tomto případě projekt potvrzuje obecně platný stav, že systémy nakládání s bioodpady v obcích ČR mají značné rezervy ke zlepšení a řešení této nejvýznamnější složky komunálních odpadů by se mělo stát v praxi prioritou.

Většina obcí má na základě vyhlášky stanoven místní poplatek za odpady. Dvě obce zavedly známkový způsob platby. Platební morálka občanů je poměrně vysoká, pohybuje se okolo 97 %.

Z porovnání vyplývá, že celkové náklady na provozování systémů nakládání s komunálními odpady v zapojených obcích jsou významně vyšší než příjmy a bez dotací z rozpočtu obcí by ekonomika těchto systémů byla ztrátová. Výjimkou je situace v případě dvou obcí, na jejichž území je situována skládka, a příjem z jejího provozu je významným finančním zdrojem. Analýza nákladů na tříděný sběr obalových odpadů ukázala, že odměny ze systému Eko-kom se významně podílejí na pokrytí nákladů a přispívají tak k motivaci obcí rozšiřovat tříděný sběr.

Ze zpracovaných podkladů lze konstatovat, že v pěti obcích odměny plně pokrývají náklady na oddělený sběr odpadů z obalů a u většiny zbývajících obcí pokrývají tyto náklady ze 70-80 %. Zajímavou odchylkou jsou dvě obce, kde náklady na oddělený sběr odpadů z obalů převyšují příjmy z odměn více než dvojnásobně.

Ondřej Bačík

CZ Biom - České sdružení pro biomasu,

Zdeněk Smejkal

firma Ing. Pavel Novák - legislativní servis


Vzdělávání a spolupráce v odpadovém hospodářství

Nositelem projektu s plným názvem "Budování kapacit pro podporu plnění plánů odpadového hospodářství obcí a kraje s účastí veřejnosti v Plzeňském a Jihočeském kraji" je organizace CZ Biom - České sdružení pro biomasu. Projekt propojuje odborníky z oblasti odpadového hospodářství (OH) s obcemi za účelem rozvoje OH na území v zapojených obcích. Umožňuje obcím posílit personální kapacity v oblasti OH a poskytuje příležitost k akreditovanému a bezplatnému proškolení zástupců obcí. Účastníci projektu provedli ve svých obcích analýzu odpadového hospodářství, jejíž výsledky zveřejňujeme.

Projekt byl zahájen v září 2006 a potrvá po dobu dvou let. Do řešení projektu je zapojeno celkem 18 partnerů, z toho je 12 měst a obcí a 3 svazky obcí. Celkové náklady projektu ve výši 11 mil. Kč jsou hrazeny formou dotace z Operačního programu Rozvoj lidských zdrojů Evropského sociálního fondu se spoluúčastí národních zdrojů.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down