01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Zavedení systému sběru bioodpadu na Třebíčsku

Region Svazku obcí okresu Třebíč je oblast s převažující vesnickou zástavbou o celkovém počtu 165 obcí, v nichž žije 116 617 obyvatel. Sběr biologicky rozložitelných odpadů byl prozatím zaveden pouze na menší části území.

Teoretická produkce komunálního odpadu, která zahrnuje domovní odpad, ale i odpad jemu podobný vzniklý na území obcí, dosahuje zhruba 22 tisíc tun. Hodnota skutečné produkce v dané lokalitě za rok 2005 byla získána prostým součtem skutečně odvezeného množství směsného komunálního odpadu na skládku a vyseparovaných složek z tříděného sběru (papír, plasty, sklo), který zde probíhá. Její hodnota dosahuje 23 tisíc tun (tab. 1). Výsledky výtěžnosti "klasických" komodit jsou v rámci hodnocení separovaného sběru v ČR na velmi dobré úrovni. Hodnota se pohybuje kolem 20 kg na obyvatele a rok (tab. 2).

SBĚR V OBCI

V mikroregionu se začal sbírat bioodpad v roce 2003, jako pilotní projekt v jedné obci s počtem 652 obyvatel. Sběr bioodpadu byl zajišťován do sběrných nádob (240 l) a velkoobjemových kontejnerů rozmístěných po obci. Výsledky sběru BRO v letech 2003-2006 jsou uvedeny v tab. 3.

Po zavedení systému sběru bioodpadu v obci došlo postupně k velkému navýšení množství sebraného bioodpadu.

V roce 2003 bylo sebráno 13,1 kg BRO na obyvatele, v roce 2005 to bylo již 104,1 kg a v roce 2006 je sběr BRO na hodnotě 190,14 kg na obyvatele. Z toho lze usoudit, že po zavedení systému využila většina obyvatel sběrných nádob a veškerý produkovaný bioodpad začala odevzdávat k odvozu. V obci je patrný úbytek vlastních kompostovacích hromad na jednotlivých zahradách a přechod na udržovanější okrasné zahrady, které začínají vytlačovat styl zahrad užitkových.

Produkce v jednotlivých čtvrtletích nám ukazuje nevyrovnanost produkce v jednotlivých obdobích roku. Nejvyšší produkce biologických odpadů je ve třetím čtvrtletí roku.

SBĚR V REGIONU

V roce 2006 byl zaveden separovaný sběr biologicky rozložitelného odpadu v regionu, který je tvořen 25 obcemi. Od 13 428 obyvatel zde bylo v roce 2006 sebráno 1175 t BRO. V tomto případě nelze přesně stanovit jeho výtěžnost, neboť se povětšinou jedná o odpad ze zeleně, který nelze nikdy přesně teoreticky stanovit. Jeho produkce je závislá především na celkových plochách, kde lze tento odpad získávat, a zároveň je zde důležitým faktorem produkce pravidelnost péče o tyto plochy. I při srovnatelných technologických postupech o tyto plochy, které budeme aplikovat po několik let, může se produkce tohoto odpadu měnit dalšími významnými činiteli, což jsou především srážky a jejich rozložení v průběhu roku, průměrná denní teplota a jistě i stále větší akceptovatelnost sběru BRO občany v regionu, stejně tak, jak se projevuje při sběru ostatních komodit.

Absolutní hodnoty sběru BRO jsou velice nízké. Sběr BRO je vhodnější hodnotit na základě skutečně sebraného odpadu v daném regionu v kg na obyvatele a rok. Tato hodnota lépe vystihuje danou úroveň sběru a je obecně porovnatelná s ostatními regiony. Vezmeme-li v úvahu velikost daného regionu (25 obcí, 13 428 obyvatel), dosahuje výtěžnost BRO v přepočtu na zapojené obyvatele již hodnotu 87,5 kg.

Pro jednouchou představu o produkci BRO v regionu lze použít uvedenou hodnotu sběru ve sledované obci i hodnotu sběru v obcích, kde se v současnosti BRO sbírá. V přepočtu na celý region lze předpokládat, že sebraný BRO bude v mezích 10 200-12 150 tun, (při extrému roku 2006 až 22 150 t za rok ).

Ing. Květuše Hejátková
ZERA - Zemědělská a ekologická regionální agentura, o.s.

Ing. Vlastimil Altmann, PhD
Česká zemědělská univerzita, Technická fakulta, katedra využití strojů

Poznatky uvedené v tomto článku byly získány při řešení projektu "Metodika hodnocení kvality odpadu v regionu", který byl podpořen v rámci programu INTERREG III.A Česká republika Rakousko, č. projektu CZ.04.4.83/5.2.00.1/0370, priorita Trvale udržitelný územní rozvoj a ochrana životního prostředí.

 

Tab. 1 Produkce KO v regionu

Tab. 2 Výtěžnost separovaných složek v regionu

Tab. 3 Množství sebraného BRO v obci (tun/rok)

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down