01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Transition Facility 2006 pro Českou republiku

Projekt, jehož cílem je podpořit ústřední a krajskou státní správu v oblasti plánování odpadového hospodářství, byl v dubnu zahájen na Ministerstvu životního prostředí.

Zpracovatelem projektu s názvem "Integrovaný přístup ke krajskému odpadovému hospodářství v České republice" je Spolkové ministerstvo životního prostředí, ochrany přírody a jaderné bezpečnosti (BMU). Po dobu jeho trvání bude na Ministerstvu životního prostředí působit střednědobý expert Ulrich Rischmüller, určitou omezenou dobu pak dva další experti.

Plán odpadového hospodářství České republiky předpokládá, že bude vytvořen integrovaný systém nakládání s odpady, v prvé řadě na úrovni krajů, a poté bude propojen na úrovni celostátní sítě. V současnosti tyto systémy nejsou do sítě integrovány a neexistují rozšířenější a unifikované systémy. V oblasti odpadového hospodářství nejsou používány žádné metody, které by měly vést k integraci těchto systémů.

Uvedenou otázkou se rovněž zabývají plány odpadového hospodářství jednotlivých krajů. Projekt by mohl pomoci realizovat příslušnou integraci, především by se měl soustředit na vytvoření metodiky pro kraje, které by mohly pomoci vybudovat nová zařízení pro integrované nakládání s odpady, revidovat a formulovat nová opatření v oblasti odpadového hospodářství. Bude se částečně zabývat přípravou na přijetí změn v Rámcové směrnici o odpadech, která je v současné době novelizována (v rámci Tématické strategie EU pro předcházení vzniku odpadů a jejich recyklaci).

Pomoc Německa Ministerstvu životního prostředí, krajům, obcím a původcům odpadů bude spočívat zejména v technickém a právním poradenství při vytváření integrovaných systémů odpadového hospodářství (integrace činností do systému odpadového hospodářství v ČR, klíčové součásti tohoto hospodářství a ilustrace projektových modelů partnerů z členských států EU). Pomoc se zaměří také podporu při hledání finančních zdrojů pro projekty, které by měly splnit cíle stanovené v POH a realizovat integrovaný systém nakládání s odpady na úrovni krajských OH a POH ČR.

V rámci projektu byly naplánovány tři semináře pro krajské orgány, obce, původce odpadu, CeHO/VÚV T.G.M., CENIA, Českou inspekci životního prostředí, nevládní organizace a další subjekty. První z nich již proběhl v květnu v Praze. Věnoval se strategii a požadavkům EU při integrovaném nakládání s odpady, otázkám politiky nakládání s odpady v ČR, plánování, sběru dat a ekonomickým nástrojům ke zvýšení prevence a recyklace/opětovnému použití odpadů.

Mgr. Viktor Škarda

Odbor odpadů,

Ministerstvo životního prostředí

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down