01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Boží muka vs. bioplynová stanice

Po mohutném protestu občanů zvažuje společnost .A.S.A. výstavbu bioplynové stanice v obci Úholičky poblíž skládky Regios. Stanice by měla zpracovávat potravinářské odpady a odpady z masokombinátů prakticky z celé Prahy. Občanům vadí zejména to, že by stanice měla být vybudována v těsné blízkosti...

Po mohutném protestu občanů zvažuje společnost .A.S.A. výstavbu bioplynové stanice v obci Úholičky poblíž skládky Regios. Stanice by měla zpracovávat potravinářské odpady a odpady z masokombinátů prakticky z celé Prahy. Občanům vadí zejména to, že by stanice měla být vybudována v těsné blízkosti obecní zástavby. Poukazují také, že ačkoliv se investor zaručuje nejmodernějšími technologiemi, nemůže popřít, že kolem podobných výroben energie se šíří zápach. Stanice by tak mohla ohrozit rozvoj obce, která se postupně stává domovem mnoha Pražanů.

Jeden z občanů obce k tomu připomenul: Odborníci, kteří se vyjadřují v metrech, kilogramech a procentech zapomínají na jeden fyzikálně neměřitelný problém. Obcí prochází raně středověká Via aurea, která se v místech plánované biostanice rozděluje na dvě ramena, cestu na Tursko a do Libčic. Od nepaměti zde stojí boží muka. Je zřejmé, že toto místo je jedním z prvních kultovních míst křesťanství v naší zemi, zřejmě ještě starším než nedaleká rotunda na Levém Hradci, kterou nechal kníže Boleslav postavit jako první oficiální modlitebnu nové víry. Dodnes jsou boží muka jedinou církevní stavbou v obci - a právě těsně u nich by měla být sporná bioplynová stanice..

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down