01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Návrhy nových vyhlášek

Ministerstvo životního prostředí předložilo do mezirezortního připomínkového řízení společně dvě vyhlášky, a to novelu vyhlášky č. 383/2001 Sb., o podrobnostech nakládání s odpady, a vyhlášky o podrobnostech nakládání s autovraky. Novela vyhlášky č. 383/2001 Sb. byla vypracována ze dvou důvodů....

Ministerstvo životního prostředí předložilo do mezirezortního připomínkového řízení společně dvě vyhlášky, a to novelu vyhlášky č. 383/2001 Sb., o podrobnostech nakládání s odpady, a vyhlášky o podrobnostech nakládání s autovraky.

Novela vyhlášky č. 383/2001 Sb. byla vypracována ze dvou důvodů. Prvním z nich je snaha maximálně zjednodušit vedení evidence a způsob ohlašování údajů z evidence. Zjednodušení doporučil dokument "Identifikace problémových oblastí vybraných právních předpisů k ochraně životního prostředí ve vztahu k výrobní a podnikatelské sféře" (nařízení vlády ČR č. 1401/2005 ze dne 2. listopadu 2005). Zjednodušení vedení evidence a způsobu ohlašování odpadu a zařízení povede ke snížení administrativního zatížení na všech úrovních, tj. jak původců odpadu a oprávněných osob, tak i orgánů veřejné správy v oblasti odpadového hospodářství.

Druhým cílem novely je sjednotit požadovaný způsob ohlašování evidenčních údajů pro všechna hlášení podle § 39 zákona, a to v elektronické podobě v přenosovém standardu dat. Toto sjednocení je potřeba v souvislosti s přípravou nové vyhlášky o podrobnostech nakládání s autovraky, v níž se zavádí Informační systém sledování toku vybraných autovraků a jeho doplňování.

Návrh nové vyhlášky o podrobnostech nakládání s odpady z autovraků, vybraných autovraků, o způsobu vedení jejich evidence a evidence odpadů vznikajících v zařízeních ke sběru a zpracování autovraků a informačním systému sledování toku vybraných autovraků (o podrobnostech nakládání s autovraky) byl vypracován především z důvodu změny zákona o odpadech. Do toho byla doplněna povinnost provozovatelů zařízení ke sběru autovraků a zpracovatelů autovraků zapojit se do informačního systému, který sleduje tok vybraných autovraků (tuto povinnost implementuje zákon č. 314/2006 Sb., kterým se mění zákon o odpadech, a trestní zákon č. 140/1961 Sb.). Zároveň byla rozšířena působnost krajských úřadů (§ 78) o doplňování tohoto informačního systému. Do nové vyhlášky byla z důvodu přehlednosti převedena i všechna ustanovení týkající se nakládání s autovraky z vyhlášky č. 383/2001 Sb., o podrobnostech nakládání s odpady.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down