01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Vsetín zahájil stamilionovou stavbu odpadového centra

Dlouho očekávaná stavba logistického centra odpadů mikroregionu Vsetínsko v hodnotě skoro dvou set milionů korun byla zahájena. V těchto dnech již byla na staveništi v průmyslové zóně na Bobrkách provedena skrývka ornice, v nejbližších dnech se začnou bagrovat i základové pásy pro jednotlivé objekty. Centrum má totiž začít fungovat už počátkem příštího roku.

Stavba logistického centra odpadů, které bude řešit odpadové hospodářství celého Vsetínska s téměř 70 tisíci obyvateli a jež pětaosmdesáti procenty podpořila Evropská unie, měla být zahájena už vloni. Vzhledem k nepředpokládaným potížím se však začalo později. "Chceme zajistit co nejefektivnější sběr, dotřídění a druhotné zpracování odpadů z regionu a tedy i nejvýhodnější poplatky za likvidaci komunálního odpadu pro občany," vysvětlila vsetínská starostka Květoslava Othová.

Samotný projekt se skládá z několika částí. "První, nejnákladnější z nich představuje vybudování objektů a zpevněných ploch na Bobrkách, které budou sloužit jako dotřiďovací linka, překladiště komunálního odpadu, sběrný dvůr, sklad papíru a plastu, sklady tříděného a nebezpečného odpadu, boxy pro dočasné uložení stavební suti a chráněná dílna pro demontáž elektroniky, chladniček a podobných výrobků," jmenoval místostarosta Vsetína Jaromír Kudlík.

V rámci této akce Vsetín získá také mobilní technologii pro zpracování trávy a dalších organických odpadů a novou techniku na svoz komunálního odpadu. Ta stávající je totiž velmi zastaralá. "Průměrné stáří vozidel technických služeb vysoko překračuje průměr Evropské unie, a pokud bychom tyto vozy nepořídili za evropské prostředky, museli bychom je postupně nakupovat z městských peněz," vysvětluje místostarosta.

Výstavbu centra vítají také starostové okolních obcí. "V našem regionu prozatím působí jen jedna firma a je dobře, že bude mít konkurenci. Mělo by to být pro nás výhodnější," říká například starosta Hovězí Antonín Koňařík. Podobně hovoří i další. "Určitě je to pozitivní a speciálně pro nás, jakožto obec, která v minulosti provozovala skládku, to bude mít o to větší význam, protože se nám nabízí dostupnější a ekologičtější způsob likvidace odpadu," uvedl starosta Horní Lidče Josef Tkadlec. Kromě ekologického a ekonomického přínosu ovšem bude mít realizace logistického centra odpadů ještě jedno pozitivum. "Díky výhodnému umístění v průmyslové zóně u obchvatu města již nebudou vozy s odpadem zatěžovat obyvatele a komunikace v Luhu. Navíc se zde nabízí možnost výhodné potenciální spolupráce se soukromými firmami zabývajícími se druhotným zpracováním odpadů," dodává starostka Othová.

Ačkoliv Logistické centrum odpadů mikroregionu Vsetínsko ještě nestojí, již nyní radnice připravuje jeho druhou etapu. "Ta bude spočívat především ve vybudování nových recyklačních hnízd ve městě a v pořízení dalších nádob na recyklaci odpadů," uzavřel Jaromír Kudlík.

Eva Stejskalová

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down