01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Nakládání s komunálními odpady ve Francii

Za posledních 25 let se množství domovních odpadů ve Francii ztrojnásobilo a v současné době produkuje průměrná francouzská domácnost přibližně 500 kg odpadů ročně. Odpady z obalů z toho činí přibližně 30 % hmotnostních a až 50 % objemových. Z těchto důvodů existují ve Francii podněty k zavádění buď legislativních nebo dobrovolných opatření za účelem snižování produkce domovních odpadů.

Množství směsných komunálních odpadů (SKO) ve Francii rostlo do roku 1999, po tomto roce se produkce stabilizovala na úroveň kolem 22 mil. tun. Recyklace a energetické využití komunálních odpadů se pohybuje na úrovni kolem 46 %, v případě SKO je to kolem 56 %. Produkci komunálních odpadů za rok 2004 ukazuje tab. 1. Vývoj produkce SKO v letech 1993 až 2004 v kg na 1 obyvatele za rok ukazuje obr. 1: do roku 2002 měla produkce SKO na obyvatele vzestupní charakter, ale v posledních dvou letech mírně klesá. V mnohých regionech tvoří SKO většinu produkovaných odpadů. Nízkým množstvím SKO v celkovém podílu odpadů vyniká Alsasko a v Burgundsko.

 

Počet zařízení a množství zpracovaného odpadu se liší od regionu k regionu, což závisí zejména na počtu obyvatel. Pět regionů Francie reprezentuje 49 % množství zpracovaného SKO. Jsou to regiony: Ile-de-France (8,5 mil. tun), Rhône-Alpes (4,4 mil.tun), Nord pas de Calais (3,5 mil. tun), Provence-Alpes-Cote-d'Azure (3,2 mil. tun) a Pays-de-la-Loire (2,8 mil. tun). Naproti tomu v šesti francouzských regionech bylo zpracováno v roce 2002 méně než 1 mil. tun odpadu.

ZPŮSOBY NAKLÁDÁNÍ

Hlavními způsoby nakládání s SKO ve Francii jsou skládkování a spalování s energetickým využitím a jednotlivé regiony jsou rozděleny zejména podle těchto dvou způsobů nakládání, tedy v některých regionech se skládkuje, v jiných naopak spaluje. Obr. 2 uvádí podíl zpracovaného množství SKO jednotlivými metodami nakládání za rok 2004. Směsný komunální odpad je tedy ze 39 % skládkován, 43 % spalován, dalších 12 % je recyklováno a 6 % zpracováno biologicky.

 

Regiony, které upřednostňují skládkování před spalováním (s méně než 15% podílem spalování a více než 50 podílem skládkování) jsou zejména Auvergne, Pikardie, Korsika, Dom-Tom. Regiony, kde byly uzavřeny skládky a kde se investuje do spalování, jsou např. Ile de France, Alsace, Limousin, Bretagne, Haute-Normandie, Franche Comté. Úrovně recyklace se v jednotlivých regionech liší jenom nepatrně oproti úrovním spalování nebo skládkování. Bretaň je region, kde je úroveň biologické úpravy SKO nejvyšší z celé Francie, a to přibližně 22 %. Materiálové využití je zase nejvyšší v regionu Alsasko s přibližně 28% podílem.

Jen dvanáct procent zařízení má větší kapacitu než 80 000 tun ročně. Tato zařízení však ročně zpracují až 59 % odpadů. Naopak 52 % zařízení má kapacitu menší než 12 000 tun ročně. Průměrná roční kapacita skládek je kolem 65 600 tun a průměrná roční kapacita spaloven kolem 102 000 tun. Co se týče formy vlastnictví zařízení k nakládání s odpady, ve Francii je 46 % zařízení v soukromém vlastnictví, 23 % ve veřejném vlastnictví a zbylých 31 % spadá pod formu PPP vlastnictví (partnerství veřejného a soukromého sektoru).

V roce 2004 bylo vyprodukováno 1,73 mil. tun kompostu z 2,5 mil. tun komunálních odpadů. V současné době se stále více podporuje jak komunitní (komunální), tak i domácí kompostování. Spálením 11,3 milionu tun odpadů se v roce 2004 ve Francii vyprodukovalo 3809 GWh elektřiny a 10 086 GWh tepla. V roce 2004 byla z celkového množství 12,4 milionu tun odpadů z obalů recyklována více než polovina (6,3 mil. tun, 51 %). Dalších 1,3 milionu tun bylo využito energeticky, zejména v zařízeních ke spalování komunálních odpadů. Celková míra využití odpadů z obalů byla 61 %. Recyklace kovů, papírů a kartonů, dřeva již v roce 2004 překročila cíle roku 2008 stanovené směrnicí (obr. 3).

 

LEGISLATIVA

Základní právní úpravou v oblasti odpadového hospodářství je Kodex životního prostředí, který definuje priority v oblasti nakládání s odpady, předpokládá realizace krajských a regionálních plánů eliminace odpadů, prezentuje nomenklaturu zařízení v ochraně životního prostředí a upravuje vydání předběžných autorizací pro zařízení ke zpracování odpadů nebo pro skládky. Přehled dalších souvisejících právních předpisů je uveden v rámečku.

V roce 2004 byl publikován Národní plán prevence vzniku odpadů (Le plan national de prévention de la production de déchets, 11. 2. 2004), který má za cíl stabilizovat produkci domovních odpadů do roku 2008. Součástí plánu je například snižovaní množství obalových pytlů/sáčků v obchodech nebo vylepování samolepky "Stop pub" jako projev protestu proti plnění poštovních schránek prospekty. Plán také mimo jiné předpokládá vytvoření příručky pro odpovědnou spotřebu, zaměřenou na prevenci vzniku odpadů.

Agentura životního prostředí a hospodaření s energii (ADEME) spustila od října 2005 národní kampaň "Snižujme rychle produkci našich odpadů, zaplavují nás", a také internetovou stránku k této akci www.reduisonsnosdechets.org. V říjnu 2005 byla rovněž definována nová politika v oblasti nakládání s odpady. Jejím hlavním principem je zainteresovanost občanů do problematiky nakládání s odpady. Při této příležitosti byl také stanoven cíl nové politiky.

Vychází ze současné situace, kdy produkce SKO v současné době činí až 360 kg/os.rok, z čeho je 290 kg spalováno nebo uloženo na skládky. Cílem je, aby v příštích 5 letech se množství SKO spalovaného nebo ukládaného na skládky snížilo na úroveň 250 kg a v příštích 10 letech na úroveň 200 kg. K dosažení tohoto cíle byly stanoveny dvě priority: prevence a rozvoj recyklace.

Ing. Tatiana Krečmerová

Ing. Terezie Kovaříková
ETC Consulting Group, s. r. o., Praha

Článek byl zpracován v rámci projektu VaV "Koncepty integrovaných systémů pro optimalizaci nakládání se směsnými komunálními odpady preferující moderní principy EU a jejich posouzení metodou LCA", který od roku 2006 řeší společnost ETC Consulting Group, s. r. o., spolu s VŠCHT Praha v rámci NPVII, jehož zadavatelem je MŠMT.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down