01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Šrotozemšťan roku 2007

V rámci osvětové road-show "Nakrmte Šrotozemšťana 2007" vyrostly v průběhu června a září v deseti krajských městech sochy v podobě prehistorických ještěrů z vysloužilých elektrozařízení.

Už druhý ročník tohoto happeningu organizuje neziskový kolektivní systém Asekol, který se zabývá organizací zpětného odběru a recyklace vysloužilých elektrospotřebičů. Hlavním cílem akce, jejímž magnetem je stavba obří sochy z vysloužilých elektrozařízení, je přesvědčit občany, aby staré elektrospotřebiče neházeli do popelnice, ale nosili na sběrný dvůr. Všichni příchozí se na stavbě sochy z elektroodpadu mohli podílet a vybírali také sochám jména. "Od úterý, kdy celý happening začal, k nám občané přinesli množství starých elektrospotřebičů. Do dnešního večera jsme s jejich pomocí vysloužilými elektrozařízeními naplnili dva velké kontejnery, které se díky tomu podaří recyklovat a materiálně využít," komentoval průběh akce v Praze Jan Vrba z Asekolu.

Každý, kdo s sebou přinesl vysloužilý elektrospotřebič, byl odměněn dárkem. "Happening je určen nejen těm, kteří se potřebují zbavit televize, monitoru, rádia, elektrických hraček nebo mobilu, ale i těm, jež by se o třídění a recyklaci elektroodpadu chtěli dozvědět více informací," uzavřel Jan Vrba. Lidé mohli pomocí internetu a SMS hlasovat o vítězi soutěže. Titul "Šrotozemšťan roku 2007" získal Šrotík Botík. Město Olomouc, kde tohoto brachiosaura postavili, tak získalo od organizátorů šek v hodnotě 30 000 Kč.

Od akce "Nakrmte Šrotozemšťana 2007" si Asekol slibuje zvýšení sběru elektrošrotu. V současnosti se ho vybere kolem 2 kg na obyvatele ročně, přitom ale Česká republika musí podle směrnice Evropské komise vybrat do konce roku 2008 nejméně 4 kg vyřazených elektrozařízení na obyvatele a rok.

- ask -

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down