01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Energie z odpadních tuků

V průmyslové zóně města Dornbirn - čtvrté největší v Rakousku - pracuje energetická jednotka, která vyrábí "bio" elektřinu.

Tento kombinovaný zdroj elektřiny a tepla používá jako palivo použité fritovací oleje a kuchyňské odpadní tuky. Jelikož palivo je rostlinného původu, označují provozovatelé vyrobenou energii jako zcela "bio", či "organickou".

Odpadní tuk se používá jako vstupní surovina do kogenerační jednotky, která sestává ze tří obrovských osmiválcových motorů pro spalování odpadního jedlého oleje, které jsou napojeny na generátory. Součástí zařízení je i nízkonapěťová rozvodná síť a čištění spalin. Zařízení dohromady vyprodukuje 4,5 MW elektřiny. Palivo - fritovací oleje a kuchyňské oleje - neobsahují prakticky žádnou síru a mají vynikající charakteristiky vzplanutí a hoření. To redukuje emise znečišťujících látek na úroveň srovnatelnou, či nižší než při použití fosilních paliv. Navíc jde o výrobu energie, která je zcela CO2 neutrální, takže nepřispívá k produkci skleníkových plynů.

Největší problém spalovací technologie představují volné mastné kyseliny, které vznikají během dlouhého období kontaktu tuků s vlhkostí. Vysoká koncentrace těchto kyselin způsobuje rychlou korozi ocelového potrubí a dalších ocelových součástek v kogeneračním zařízení. Díky procesu vyvinutém společností Wirkungsgrad Energieservice, která je provozovatelem zařízení, je možné snížit obsah těchto agresivních složek na zhruba pět procent celkového objemu. Do čištění spalin byl rovněž zařazen DeNOx katalyzér s účinností 95 %, který odstraňuje ze spalin většinu oxidů dusíku. To zajišťuje, aby výroba vyhověla striktním rakouským limitům na emise.

Produkovaná elektřina a rovněž teplo uvolňované motory jsou standardně využívány. Elektřina jde do běžné sítě, teplo se využívá pro místní zásobování průmyslových objektů v sousedství. Rovněž nedaleko plánovaná obytná zóna by mohla být v budoucnosti napojena na tento zdroj. Část produkovaného tepla je využita na sušení dřevěných pelet, neboť v areálu funguje i další spalovna, využívající biomasu. Podle provozovatelů tato "organická" elektrárna pracuje natolik dobře, že se plánuje výstavba dalších zařízení v jiných zemích.

- est -

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down