01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Stabilizát z elektrárny pro rekultivaci krajiny

Elektrárna Ledvice používá k ukládání vedlejších energetických produktů unikátní světovou technologii holandské firmy GEHO Pums (nyní WEIR Limited).

Tato dálková tlaková doprava vedlejších energetických produktů byla uvedena do provozu v roce 1998. "Je to soustava čerpací techniky, dvou podávacích čerpadel a dvou hlavních pístomembránových čerpadel o sou-čtovém výkonu 154 m3/hod. a výtlačného potrubí. Provozní tlak se dle vstupních parametrů stabilizátu může pohybovat v rozmezí od 15 do 95 bar. Dopravní vzdálenost z elektrárny na složiště je zhruba 4500 metrů. Vstupním materiálem jsou stabilizáty vyrobené z vedlejších energetických produktů ve dvou míchacích centrech stabilizátu," vysvětluje Radek Beránek, vedoucí odboru péče o zařízení společné technologie a stavební v Elektrárně Ledvice.

Od uvedení do provozu v roce 1998 do konce roku 2006 bylo technologií dálkové tlakové dopravy GEHO uloženo kolem 3 500 000 m3 stabilizátu, který je certifikován jako stabilizát-pasta pro krajinotvorbu. "Způsob dopravy vedlejších energetických produktů touto technologií se vyznačuje značně nižšími provozními náklady, než kdyby se jednalo o pásovou či automobilovou dopravu. A co je hlavní, doposud je spolehlivá na 100 procent. Další nespornou výhodou této technologie je šetrnost k životnímu prostředí," dodává Radek Beránek.

Vedlejší energetické produkty (VEP) vznikají po spalování hnědého uhlí v kotli. Stejně jako u domácích kamen jsou to popel a struska, k nimž je ovšem nutné v případě elektrárny ještě přidat produkty odsíření. Všechny suroviny jsou přitom zpracovávány do výrobků certifikovaných státními technickými a zkušebními ústavy. "Elektrárna Ledvice má tak udělený certifikát pro strusku, která se dá použít pro násypy, tvarové úpravy krajiny či vyplňování vytěžených prostor. Dále pro produkt odsíření, který je vhodný pro výrobu a stabilizaci směsi v silničním stavitelství. Certifikát má i popílek určený pro stavební účely, výrobu malt a betonu nebo podkladní vrstvy vozovek. Stabilizát pak slouží k obnově krajiny zasažené důlní těžbou, stejně jako stabilizát - pasta," upřesňuje ředitel elektrárny František Strach.

Právě posledně zmiňovaný VEP je nyní ukládán do vyuhleného lomu Fučík asi 4500 metrů za elektrárnou směrem k Duchcovu. Tato lokalita slouží k ukládání VEP od roku 1981. Podle dosud platného územního plánu by zde mělo vzniknout i rekreační jezero. "Výstavba koridorů pro ukládání začala v roce 1997 a měla by pokračovat do roku 2016. Konečné tvarování budoucího jezera pak proběhne v letech 2016 až 2022."

Ota Schnepp
mluvčí Skupiny ČEZ pro severní Čechy

Elektrárna Ledvice byla postavena v letech 1966-1969.

V devadesátých letech zde bylo vybudováno odsiřovací zařízení, rekonstruovány elektroodlučovače a nainstalován nový vyhodnocovací systém měření koncentrací znečišťujících látek v ovzduší. V roce 1998 zde začal pracovat fluidní kotel. V současné době je ve fázi příprav výstavba nového zdroje o výkonu 660 MW , která bude stát řádově desítky miliard korun. Poté budou dva staré bloky odstaveny a další bude provozován současně s novým zdrojem až do konce své životnosti.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down