01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Chcete-li evropské peníze, musíte mít také dost svých

Získat evropské dotace na výstavbu provozního závodu si u nás vyzkoušelo už poměrně dost firem. Příklad výroby pro odpadové hospodářství je víc než názorný.

Nový provoz na výrobu kontejnerů na odpady společnosti Reflex Zlín, spol. s r. o., byl vybudován s podporou dotace ze státního rozpočtu MPO a strukturálních fondů EU. Jeho ředitel Ing. Oldřich Jurčík říká: "Před třemi lety jsem hledali vhodné místo na rozšíření provozu. Našli jsme vhodné místo ve Zlíně -Lužkovicích, které je vedle průmyslové zóny. Bylo tady nefunkční JZD, kde bez jakéhokoliv zabezpečení skladovali na 700 m3 hnoje a v podzemí byly nádrže na močůvku. Provoz sužoval celé okolí - lidé nemohli celé léto ani otevřít okna. Požádali jsme o dotaci z Operačního programu průmysl a podnikání, OPPP - program 1.2 Reality, který podporuje zhodnocení bývalých nevyužívaných zemědělských prostor s nabídkou nových pracovních míst.

Během několika měsíců musela firma přestavět celý areál. Získání dotace je podmíněno zachováním bývalých objektů a jejich rekonstrukcí. Z dříve zanedbaných a rozpadávajících se budov postupně vznikly úhledné provozy a kanceláře. Jedinou novou stavbou je výrobní hala, kterou ovšem musela firma zainvestovat sama - na tu nešlo dotaci použít.

UNIKÁTNÍ TECHNOLOGIE

Výroba známých kontejnerů pro sběr tříděného odpadu typu "zvon" se spodním výsypem, která zde dnes běží, je do značné míry ruční výrobou. Podle modelů, vyrobených ze dřeva se udělá primární forma se zrcadlově lesklým povrchem, která slouží pro výrobu sklolaminátových kontejnerů s gelcoatovým povrchem. Po ztvrdnutí a vyzrání ve formě se kontejner z formy vyfoukne tlakovým vzduchem a pak se ještě opracovává a dokončuje (vhazovací otvory, dno, závěsný mechanismus atd.).

Při výrobě polyesteru se jako rozpouštědla používá styrenu. Záměr provozu, který hrozil vysokými emisemi těkavých organických látek (VOC), vyvolal v okolí značný odpor obyvatel. Současné normy pro emise VOC jsou však velmi přísné, a proto musel Reflex najít způsob, jak emise styrenu omezit na minimum. Ing. Jaromír Lažek, technický ředitel Reflexu Zlín, vysvětluje: "Existuje několik způsobů odstraňování organických látek z provozů, používají je zejména lakovny nebo velké tiskárny. Většinou provozy nemusejí řešit styren, ale jiná rozpouštědla. Jezdili jsme po různých provozech a hledali vhodné řešení. Nejvhodnější se jevila katalytická oxidace nebo termická oxidace. Po zvážení všech okolností jsme se rozhodli pro vybudování dopalovací termické jednotky na VOC. Takových technologií je v naší republice poměrně málo."

Celý výrobní provoz pracuje v podtlakovém režimu takže fugitivní emise jsou vyloučené, vzduch se hrne dovnitř a zápach u provozu neuniká ven. Na střeše jsou nainstalovány motory, které v provoze několikrát za hodinu vyměňují vzduch. Pro odstranění VOC z odtahovaného vzduchu byla vybudována nákladem 10 mil Kč dopalovací jednotka. Při 840 °C se v ní uhlovodíky rozkládají termickou oxidací na základní látky, které nejsou nebezpečné ani jedovaté. Spaliny odcházející do koníma jsou ještě vedeny do výměníku, z něhož se potom vytápí provoz (výbušné prostředí je nutné vytápět bezpečným způsobem).

"U styrenu je ta zvláštnost, že má stejný zápach, ať je v jakékoliv koncentraci. Proto je nutné jeho výskyt hlídat měřením, " upozorňuje Ing. Lažek. "Provoz dopalovací jednotky má kontinuální monitoring, sledující koncentrace VOC na vstupu a výstupu, teplotu spalování atd. Hygienická stanice u nás provádí pravidelná měření na obsah styrenu na pracovišti. Také pracovníci musejí pravidelně absolvovat zdravotní prohlídky. Měří se i pachové látky v okolí výroby (výsledky byly řádově 5x nižší než je limit). Díky těmto opatřením provoz neobtěžuje okolí."

PENÍZE POTŘEBUJETE V KAŽDÉM PŘÍPADĚ

Získávání dotace nebylo podle Ing. Jurčíka nějak mimořádně obtížné. "Při podávání žádost jsme neměli vcelku žádné větší problémy, všechno řeší Czechinvest, agentura pro podporu podnikání a investic. S jeho pracovníky byla velmi dobrá spolupráce." OPPP však zjevně není pro firmy, které nemají nic a chtějí začít něco nového. "Program nabízí 45 % dotací z proinvestované částky, ale musíte doložit, že financování zbývajících padesáti pěti procent máte zajištěno. Musíte prokázat, že něco umíte, máte vlastní prostředky, jste schopni získat úvěry a taky je začít splácet. "

Reflex Zlín, spol. s r. o., však neměla větší problémy ani se získáním úvěru. "Bankéři věděli o tom, že byla přijata žádost o dotaci, možná dříve než my a považovali to za znamení, že jsme pro ně perspektivní partner (i když jsme samozřejmě prokazovali všechno možné i u banky), " dodává Jurčík.

Jak se zdá, v tomto případě dotace našly dobré uplatnění. Podle OPPP měla firma zaměstnat za 4 roky 12 nových lidí, ale nabrali za 2 měsíce 15 lidí. V případě, že budou dotace po roce provozu vyplaceny, můžeme tento příběh považovat za učebnicový příklad podpory podnikání středních podniků v naší republice.

Jarmila Šťastná

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down