01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Rekonstrukce brněnské spalovny na dosah

Kontrakt na projekt rekonstrukce spalovny SAKO byl slavnostně podepsán na brněnském magistrátu ve středu 24. října 2007 za přítomnosti primátora města Brna Romana Onderky (ČSSD).

Projekt, jehož oficiální název je "Odpadové hospodářství Brno" (Komplex látkového a energetického využití odpadů ve spalovně společnosti SAKO Brno, a. s.), je historicky prvním velkým projektem z oblasti odpadového hospodářství v České republice, který získal významnou dotaci z fondů Evropské unie. Žádost o podporu v rámci bývalého fondu ISPA podalo statutární město Brno ke Komisi Evropských společenství již v září roku 2002. V roce 2004 pak projekt skutečně získal finanční podpora ve výši 68 % uznatelných nákladů, tj. 47,345 mil. eur (žádost předpokládá celkové náklady ve výši 70,408 mi-lionů eur).

Současně město Brno získalo další finanční podporu od Státního fondu životního prostředí ve výši 2,536 mil. eur a ze svého rozpočtu uvolnilo částku 19,744 mil. eur pro pokrytí zbývající části rozpočtu projektu.

ZVÍTĚZILO KONSORCIUM

Ve veřejném zadávacím řízení na získání zakázky na rekonstrukci brněnské spalovny byla počátkem června 2007 vybrána jako nejvýhodnější nabídka francouzsko-německého konsorcia CNIM & Siemens, které se o tuto zakázku ucházelo již od prvního vyhlášení zadávacího řízení v listopadu 2004.

Vedoucím vítězného konsorcia je společnost CNIM S. A., francouzská skupina s mezinárodní působností zejména v oblasti energetiky a životního prostředí. Reference CNIM v oblasti spaloven komunáního odpadu zahrnují Londýn, Brusel, Porto, Monako, Vídeň, Mnichov, Moskvu, Bilbao a Paříž. Druhým členem konsorcia je firma Siemens, s. r. o., tuzemská dceřinná společnost německé Siemens AG, působící v oblasti elektroenergetiky a elektronických řídicích systémů.

Stavební část projektu by měla zajišťovat firma Průmyslové stavitelství Brno, dodávku turbíny brněnská divize Siemens Industrial Turbomachinery a dodávku řídících systémů a elektroinstalace společnost UNIS. Na vypracování prováděcího projektu by se měla podílet brněnská pobočka společnosti Chemoprojekt spolu s firmou Kovoprojekta Brno.

Cílem projektu je modernizace stávající spalovny komunálního odpadu tak, aby nový komplex odpovídal požadavkům energetického využití odpadu, nezatěžoval životní prostředí a byl schopen dlouhodobého spolehlivého provozu.

NADREGIONÁLNÍ ZAŘÍZENÍ

V tomto zařízení nadregionálního významu by mělo fungovat také dotřídění odpadů pocházejících ze separovaných sběrů, určených k materiálovému využití, a úprava velkoobjemového odpadu. Rekonstruované škvárové hospodářství zajistí separaci železa a barevných kovů a možnost využití škváry ke stavebním účelům.

Teplo vyrobené v kotlích bude využito v odběrové kondenzační turbině pro kombinovanou výrobu elektrické energie a tepla. Teplo bude využito pro vlastní potřebu spalovny a dodávku do sítě města Brna. Turbogenerátor o výkonu 20 MW bude pokrývat vlastní spotřebu elektřiny ve spalovně, přebytečné množství elektřiny bude vyvedeno do veřejné rozvodné sítě.

Po dokončení rekonstrukce spalovny koncem roku 2010 by kapacita nových spalovacích linek měla být 2 x 14 tun odpadu za hodinu, což při předpokládaném průměrném ročním využití 8000 hodin představuje celkovou kapacitu více než 220 000 tun zpracovaného odpadu ročně.

Projekt odpadového hospodářství v Brně do budoucna počítá se zpracováním komunálních odpadů nejen z celého Jihomoravského kraje, ale částečně i s odpady dováženými z krajů Vysočina a Olomouckého.

- ml -

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down