01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Certifikace osob pro zpracování bioodpadů

Zavádění technologií kompostování a výroby bioplynu v sobě nese určitá rizika. Veřejnost je zatížena nepříznivými zkušenostmi z předchozího období a povětšinou umístění těchto technologií v blízkosti sídel odmítá. Dalším rizikem je poškozování životního prostředí zapříčiněné nedostatečnou znalostí...

Zavádění technologií kompostování a výroby bioplynu v sobě nese určitá rizika. Veřejnost je zatížena nepříznivými zkušenostmi z předchozího období a povětšinou umístění těchto technologií v blízkosti sídel odmítá. Dalším rizikem je poškozování životního prostředí zapříčiněné nedostatečnou znalostí a zkušeností v oblasti zpracování biodegradabilních odpadů.

K předcházení těchto rizik významně přispívá certifikace osob v oblasti biologického zpracování odpadu. V České republice provádí tuto certifikaci Certifikační orgán ZERA (CO ZERA), držitel akreditace Českého institutu pro akreditaci (ČIA).

Osoba s certifikátem v odbornosti biologické zpracování odpadu musí mít vysokou úroveň znalostí o legislativě, o nejlepší dostupné technice, technologiích a monitoringu vlivu zařízení na životní prostředí. Nutné jsou také znalosti o praktickém zavádění zařízení do praxe - např. kapacitní výpočty nebo stanovení surovinové skladby bioodpadu.

Pro získání certifikátu je třeba potvrdit svoji odbornost dokladem o vzdělání, zpracovat a obhájit projekt pro zadané zařízení. Dále je třeba úspěšně vypracovat test vztahující se k legislativě, technice, technologii, monitoringu zařízení.

Pro aktualizaci získaného certifikátu zajišťuje CO ZERA v každém roce vzdělávací semináře doplňující nové poznatky a změny legislativních předpisů v oboru. Platnost certifikátu je tři roky.

Certifikace osob pro biologické zpracování odpadu vytváří podmínky pro vysokou odbornost osob, která dosud v České republice chyběla. Certifikát svém držiteli usnadní získání náskoku před konkurencí, zlepšení pozice při jednání s úřady státní zprávy i splnění požadavků připravované legislativy. Od letošního roku může CO ZERA udělovat další dvě odbornosti: poradce správné zemědělské praxe a odborník na odběr vzorků produktů biologického zpracování odpadů.

Ing. Lucie Valentová, PhD

Ing. Květuše Hejátková

ZERA - Zemědělská a ekologická regionální agentura,

Náměšť nad Oslavou

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down