01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Depos Horní Suchá chystá anaerobní digesci

Posečená tráva ze sídlišť, parků a zahrádek tvoří největší část biodpadu, který se z okolních vesnic a měst již čtvrtým rokem sváží a zpracovává na kompostovacích plochách v areálu skládky akciové společnosti Depos Horní Suchá.

Podle informací jejího ředitele Miloše Kývaly produkce biodopadu stále narůstá. Zatímco v roce 2004 ho zkompostovali celkem 472 tun, loni to již bylo desetkrát více. V rámci sběru vytříděného biologicky rozložitelného komunálního odpadu (BRKO) Depos sbírá, sváží a kompostuje také kuchyňské zbytky od občanů vyjma odpadů živočišného původu. "Zavedením tříděného sběru BRKO v oblasti došlo ke splnění legislativních požadavků vycházejících z Plánu odpadového hospodářství ČR," dodává Miloš Kývala. "Navíc obce a města vytříděním BRKO ze směsného komunálního odpadu ušetří na jedné tuně komunálního odpadu až 500 korun. Jedná se o zákonné poplatky, které jsou účtovány původci odpadu v případě, že BRKO skončí na skládce. Po roce 2009 se má částka navýšit minimálně na 600 korun," zdůrazňuje Miloš Kývala.

V areálu Deposu BRKO zpracovávají na dvou kompostovacích zpevněných plochách o rozměru půldruha hektaru, přičemž koncem roku bude dokončena výstavba třetí části o dvou hektarech. Ze skládkového plynu v Deposu vyrábějí elektrickou energii. Doposud dodali do rozvodné sítě celkem 2,2 miliony kWh. Přestože má skládka Deposu kapacitně vystačit až do roku 2030, neobejde se bez dalších investičních prací. Do Horní Suché se sjíždějí odborníci na anaerobní digesci, kteří pro Depos připravují projekt moderní a v České republice dosud ojedinělé technologie pro zpracování bioodpadu

Přednosti anaerobní digesce přiblížil RNDr. Oldřich Fišer ze zlínské společnosti Enviprojekt, která připravuje projekt výstavby této moderní technologie v Horní Suché. Podle Oldřicha Fišera se jedná o bioenergetickou transformaci organických látek, při níž nedochází ke snížení jejich hnojivé hodnoty. Tato technologie je souborem procesů, ve kterých směsná kultura mikroorganismů rozkládá biologicky odbouratelnou organickou hmotu bez přístupu vzduchu. Výslednými produkty jsou biologicky stabilizovaný substrát s vysokým hnojivým účinkem a bioplyn s obsahem 55-70 procent metanu a výhřevností 18-26 MJ. m3, který se používá k energetickým účelům, především ke spalování v kogeneračních jednotkách s následnou výrobou elektrické energie.

Depos v Horní Suché by měl pomocí této nové technologie zpracovávat zejména odděleně sbíranou biologickou složku komunálních odpadů, anaerobně nestabilizované kaly z malých ČOV, septiků a žump a dále vhodné organické odpady z kuchyní a stravoven a z potravinářského průmyslu. Středisko bude svým rozsahem a typem služeb odpovídat požadavkům na rozvoj systému nakládání s odpady, daným POH ČR a krajským POH Moravskoslezského kraje. Podle Miloše Kývaly, ředitele Deposu Horní Suchá, se jedná o investici ve výši zhruba jednoho sta milionů korun, která by měla významně přispět ke zlepšení životního prostředí na Karvinsku.

Libuše Miarková

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down