01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Lhůta k získání integrovaného povolení vypršela

V úterý 30. října skončila lhůta, do které měli provozovatelé získat integrované povolení. Přestože na to měli čtyři roky, část z nich podala žádost pozdě.

Povinnost, daná zákonem o integrované prevenci, se týká zhruba 1850 průmyslových a zemědělských zařízení. Protože však lze povolit více jednotek najednou, počet potřebných povolení je nižší - asi 1500. Zatím bylo vydáno na 1150 povolení, takže se dá říci, že svou povinnost má splněno na 75 % technologických jednotek spadajících pod režim integrované prevence. Pouze zhruba 4 % provozovatelů nepodala žádost o integrované povolení na krajské úřady vůbec. Zbývající pětina provozovatelů sice žádost podala, ale učinila tak pozdě, a proto je dosud jejich žádost v řízení a integrované povolení vydané nemají. Provozovatelům hrozí za nedodržení zákonné povinnosti sankce až do výše 7 milionů korun od České inspekce životního prostředí či Krajské hygienické stanice. V případě, že ohrožují životní prostředí nebo veřejné zdraví, může být dokonce provoz uzavřen.

Povolující institucí je většinou krajský úřad, vrchní státní dozor provádí MŽP, které je i odvolacím orgánem. Odbornou pomoc, zejména k hodnocení technologií, zajišťuje ministerstvem zřízená instituce CENIA, česká informační agentura životního prostředí.

Situace v povolovacím procesu se liší podle krajů, protože distribuce zařízení není v ČR rovnoměrně rozložena. Nejvíce povolení zbývá vydat ve Středočeském a Ústeckém kraji (na Ústecký kraj připadá v rámci státu nejvíce chemických zařízení, u nichž je povolování časově a odborně nejnáročnější).

Účelem integrované prevence je snížení průmyslových emisí, ochrana životního prostředí jako celku, ochrana veřejného zdraví a zjednodušení povinností v oblasti životního prostředí pro provozovatele významných průmyslových (a zemědělských) činností. Integrované povolení nahrazuje provozovateli řadu dílčích povolení (například v oblasti vod, odpadů a ochrany ovzduší) povolením jediným.

Ing. Bc. Jan Maršák, PhD
vedoucí oddělení IPPC MŽP

Tab. 1 Stav povolování podle odvětví (k 1. 10. 2007)

Co je IPPC

V roce 2003 vstoupil v účinnost zákon č. 76/2002 Sb., o integrované prevenci, kterým byla do národní legislativy převedena klíčová evropská směrnice v oblasti snižování průmyslových emisí - směrnice 96/61/ES o integrované prevenci a omezování znečištění (směrnice IPPC). Zákon uložil provozovatelům průmyslových a zemědělských činností (vymezených zákonem) získat do 30. 10. 2007 tzv. integrované povolení, kterým jsou stanoveny komplexní závazné podmínky provozu zařízení. Závazné podmínky provozu jsou souborem pravidel (například emisních limitů, monitoringu, opatření k nakládání s odpady, předcházení haváriím), v rámci kterých musí být zařízení provozováno. Závazné podmínky provozu by měly vycházet z nejlepších dostupných technik (Best Available Techniques - BAT), které představují nejúčinnější a nejpokročilejší stádium vývoje technologií a způsobu jejich provozování. Vydání integrovaného povolení je veřejně přístupný proces, ve kterém může veřejnost podmínky provozu zařízení svými připomínkami ovlivnit.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down