01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Potíže smíšeného sběru

V USA stále více obcí přechází na smíšený sběr, kdy se hlavní druhotné suroviny - papír, plasty, sklo, ocel a hliník - shromažďují a odvážejí společně a třídí se až v závodě na recyklaci materiálů (MRF, material recovery facility). Odklon od separovaného sběru se zdůvodňuje nižšími náklady a vyšším...

V USA stále více obcí přechází na smíšený sběr, kdy se hlavní druhotné suroviny - papír, plasty, sklo, ocel a hliník - shromažďují a odvážejí společně a třídí se až v závodě na recyklaci materiálů (MRF, material recovery facility). Odklon od separovaného sběru se zdůvodňuje nižšími náklady a vyšším procentem vytěžených druhotných surovin. Zisky jsou ale výrazně menší, když se zkoumají z odstupu. Hlavně výrobci novinového papíru zaznamenali vzrůstající poruchovost jako důsledek kontaminace dodávaného vytříděného papíru plastovými fóliemi či rozdrceným sklem. Studie z roku 2005 zjistila, že dodávce starého papíru ze smíšeného sběru se množství příměsí pohybuje průměrně kolem 15 % v porovnání s méně než 0,5 % u separovaného sběru.

Důsledkem nedostatečného třídění jsou zvýšené náklady na skládkování a náhradu poškozeného vybavení. Zpracovávat špatně roztříděnou surovinu se nevyplatí. Sdružení papíren INGEDE varuje před tímto vývojem také v Evropě. Zvláště v Anglii se municipality snaží ušetřit peníze sběrem co největšího počtu druhotných surovin najednou a klesající kvalita recyklovaného papíru se stává problémem. Výrobci papíru apelují na magistráty a instituce, aby nepokračovaly v tomto ekologicky neudržitelném, kontraproduktivním počínání. Martin Green, předseda sdružení Paper-Chain říká: "Britští nejsou ochotni nést rizika vyplývající z používání nekvalitní suroviny z odpadů. PaperChain vážně pochybuje o dlouhodobé udržitelnosti recyklace, jestli se nebude věnovat pozornost kvalitě."

- red -

Převzato z časopisu Packaging

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down