01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Energie z odpadu pro Brno

Konsorcium společností Siemens a CNIM získalo zakázku na rekonstrukci spalovny komunálního odpadu SAKO v Brně. Kontrakt v hodnotě 88 mil. eur byl podepsán 24. října 2007. Díky tomu jihomoravská metropole získá nejmodernější technologie pro využití odpadu. Dodané zařízení bude navíc zásobovat teplem...

Konsorcium společností Siemens a CNIM získalo zakázku na rekonstrukci spalovny komunálního odpadu SAKO v Brně. Kontrakt v hodnotě 88 mil. eur byl podepsán 24. října 2007. Díky tomu jihomoravská metropole získá nejmodernější technologie pro využití odpadu. Dodané zařízení bude navíc zásobovat teplem a elektrickou energií přibližně 55 000 brněnských domácností.

Projekt zahrnuje celkovou rekonstrukci celé spalovny, včetně modernizace budovy, veškerých rozvodů a kotlů. Společnost Siemens zajistí dodávku řídicího systému spalovny, elektročásti, generátoru a parní turbíny o výkonu 22,7 MW. Ta bude kompletně vyrobena v brněnském závodě Siemens Industrial Turbomachinery, který se podílel i na jejím vývoji.

Po rekonstrukci se zvýší kapacita spalovny na více než dvojnásobek. Novinkou bude využití energie, která spalováním odpadu vzniká, pro výrobu tepla a elektrické energie pro brněnské domácnosti. V budoucnu bude spalovna ekologicky odstraňovat až 220 000 tun odpadu z Brna a jihomoravského regionu. Generální ředitel společnosti Siemens v ČR Pavel Kafka k podepsané smlouvě říká: "Siemens je předním dodavatelem technologií pro teplárny, papírny a elektrárny. V uplynulých deseti letech získal brněnský závod zakázky na dodávku 20 turbín pro spalovny po celém světě. A dodávaný řídicí systém patří mezi nejmodernější na světě - mimo jiné bude použit v právě rekonstruované elektrárně v Tušimicích."

Subdodávky k projektu realizují zejména místní české firmy. Vzhledem k rozšiřování výrobních kapacit v Brně nabízí závod Siemens Industrial Turbomachinery zaměstnání více než 80 novým pracovníkům do oblastí vývoje a výroby turbín a realizace zakázek po celém světě.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down