01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Finanční dopady nelegálních přeprav

V důvodové zprávě k "euronovele" je uveden odhad finanční rezervy ve státním rozpočtu pro financování nelegální přepravy odpadů nepokryté bankovní zárukou. Pokud jsou odpady z nedovolené nebo nedokončené přepravy zjištěny na území státu, pak nařízení č.1013/2006 ukládá příslušnému orgánu povinnost...

V důvodové zprávě k "euronovele" je uveden odhad finanční rezervy ve státním rozpočtu pro financování nelegální přepravy odpadů nepokryté bankovní zárukou.

Pokud jsou odpady z nedovolené nebo nedokončené přepravy zjištěny na území státu, pak nařízení č.1013/2006 ukládá příslušnému orgánu povinnost zajistit bezpečné uskladnění odpadů až do doby jejich vrácení do země odeslání, jejich využití nebo odstranění. Tímto orgánem je Ministerstvo životního prostředí, a své povinnosti se nemůže nijak zprostit. Proto musí být ve státním rozpočtu vytvořena dostatečná rezerva pro financování nelegální přepravy odpadů nepokryté bankovní zárukou. Výšku skutečného čerpání finančních prostředků přitom nelze dopředu odhadnout, protože je závislé na množství případů nelegální přepravy.

V případě nelegálního dovozu do ČR je část nákladů vymahatelná po státních orgánech země původu odpadu. Je však možné, že se vyskytne i případ opačný, tj. nelegální přeprava z ČR do jiné země, a pak by naopak mohly být náklady vymáhány po České republice (v případě, že oznamovatel/příjemce nesplní své povinnosti).

Finanční rezerva potřebná ve státním rozpočtu byla v důvodové zprávě k novele zákona o odpadech spočítána podle vzorce pro výpočet bankovní záruky a podle zkušeností s množstvím nelegálně přepravených odpadů z roku 2006. Výpočet vychází z odhadu množství nelegálních odpadů, ceny za nakládání s ním (skládkování, spálení), koeficient pro zohlednění inflace a dalších aspektů, náklady za dopravu (i v případě, že půjde o "české odpady" v zahraničí) a nákladů na dočasné uskladnění před konečným odstraněním.

V příkladu výpočtu nutné rezervy se předpokládá zpětný převoz na vzdálenost 2000 km, uskladnění po dobu 90 dnů a následné odstranění (spálení) ve spalovně nebezpečného odpadu, vše vztaženo k množství 15 000 tun odpadů. Náklady pak činí velmi hrubým odhadem 260 milionů korun, což je částka, kterou by měl pro tyto účely disponovat státní rozpočet.

- ml -

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down