01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Třídění v Jihočeském kraji

V současné době je Jihočeský kraj mezi všemi kraji ČR na devátém místě ve výtěžnosti sběru využitelných složek komunálních odpadů.

Probíhající celokrajská informační kampaně je zaměřena na všechny skupiny obyvatelstva, zejména však na aktivní obyvatele ve středním věku, tedy skupinu, která podle průzkumů třídí odpady nejméně. Cílem kampaně je zvýšit zájem veřejnosti o třídění a také zvýšit počet osob, které trvale třídí komunální odpad. Akce navazuje na celostátní informační kampaň na podporu třídění odpadů .

Součástí kampaně byla také soutěž pro obce a města v třídění (tedy množství i kvalitě) komunálního odpadu. Soutěže se automaticky zúčastnily všechny obce Jihočeského kraje, které jsou zapojeny do systému EKO-KOM - celkem bylo zapojeno 484 obcí a měst z celého kraje. V rámci soutěže byly obce rozděleny do čtyř skupin podle počtu obyvatel tak, aby se vyloučilo ovlivnění výsledků z důvodů velikosti obce. Vyhodnocována byla výtěžnost tříděného sběru plastů, skla, papíru, kvalita sběrné sítě obcí, tj. zajištění odděleného sběru bílého a barevného skla, sběru nápojových kartonů a zapojení do zpětného odběru baterií a také efektivita sběru využitelných složek komunálního odpadu.

V hlavní kategorii měst s více než sedmi tisíci obyvateli získalo prvenství město Sezimovo Ústí. V kategorii měst a obcí s počtem obyvatel dva až sedm tisíc bylo nejúspěšnější město Blatná. Mezi obcemi s 500-2000 obyvateli zvítězily Opařany (okres Tábor) a v kategorii obcí do 499 obyvatel Cerhovice v okrese Písek.

-jhm-

Celkové množství vytříděných odpadů v Jihočeském kraji (tuny, 2006)

Papír 7084

Plast 3314

Sklo barevné 4078

Sklo bílé 345

Nápojový karton 31

Kovy 8020

Celkem 22 872

 Grafy

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down