01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Inspekce bude v započatém trendu letos pokračovat

Kontrolní činnost odboru odpadového hospodářství je možno rozdělit zejména na složkové a specifické úkoly. Na rok 2008 jsou centrálně zadány složkové úkoly v podobném rozsahu jako v roce předchozím.

Každý obvodní inspektorát si volí alespoň dva specifické úkoly, v jejichž rámci bude sledovat tu odpadovou problematiku, která je v daném regionu (kraji) nejvíce rozšířená a vyžaduje zvláštní pozornost.

Zkušenosti z předcházejících let ovlivnily i v letošním roce formu a zaměření kontrolní činnosti, a to včetně množství plánovaných kontrol i konkrétního určení zvolených úkolů. Výsledky ukazují, že tato cesta je značně efektivnější při identifikaci a řešení složitějších případů. Byla tedy zvolena cesta menšího množství složkových úkolů (s celostátním dopadem), které mají obecnější zadání. Složkové úkoly byly zvoleny tak, aby byly kontrolovatelné pokud možno na celém území republiky, a týkaly se oblastí s vyjasněnou legislativou.

Celkem je na rok 2008 v oblasti odpadového hospodářství, obalů a chemických látek naplánováno přes 1200 kontrol v rámci zvolených úkolů. OOH ČIŽP si ponechává dostatečný časový prostor na neplánované kontroly či podněty ke kontrolám, které ČIŽP přijímá z vnějšku a jejichž počet stále narůstá.

Specifické regionální úkoly si navrhují samy oblastní inspektoráty na základě znalostí konkrétního regionu. Údaje z kontrolní činnosti z roku 2007 ukazují, že v některých regionech jsou problémové odpady ze stavebnictví, či využívání odpadních výkopových zemin při terénních úpravách a rekultivacích. V této oblasti přichází rovněž velké množství podnětů ke kontrolám. Některé oblastní inspektoráty si proto zvolily kontrolu nakládání se stavebními odpady za svůj celoroční specifický úkol. Mezi další regionální úkoly pro rok 2008 patří např. kontrola dodržování zákona o odpadech v obcích, nakládání s nemocničními a veterinárními odpady, nakládání s odpady ze zemědělství, farem, chovů zvířat a potravinářského průmyslu, nakládání s odpady z energetiky, autovrakovišť, nakládání s odpady z výroby oxidu titaničitého, brownfields, dodržování zákona o odpadech v logistických centrech nebo přeprava odpadů.

Ve spolupráci s dalšími složkami a referátem integrace ČIŽP budou prováděny kontroly v rámci zákona o IPPC, se zaměřením na povinnosti týkající se odpadového hospodářství.

Stejně jako v předchozích letech, čeká i letos inspekci množství kontrol a i řešení složitých případů. Je potřeba směřovat inspekci spíše na řešení složitějších případů s vyšším vlivem na životní prostředí. Zákon o odpadech svěřuje zcela stejné kontrolní kompetence, jaké má ČIŽP, také všem obecním úřadům obcí s rozšířenou působností a všem krajským úřadům.

Ing. Petr Havelka
vedoucí Odboru odpadového hospodářství, Česká inspekce životního prostředí

 

Přehled složkových úkolů na rok 2008

- Kontroly různých typů zařízení k odstraňování odpadů (oprávněných i neoprávněných - skládky, spalovny, dekontaminační a biodegradační plochy, ukládání odpadů na povrch terénu, apod.)

- Kontroly různých typů zařízení k využívání odpadů (oprávněných i neoprávněných - kompostárny, bioplynové stanice, využití stavebních odpadů, ukládání odpadů na povrch terénu, výrobny TAP, autovrakoviště, zařízení dle § 14 odst. 2)

- Kontroly různých typů zařízení ke sběru a výkupu odpadů (oprávněných i neoprávněných - sběrny barevných kovů, autovrakoviště - sběr výkup, sběrné dvory, apod.)

- Zpětný odběr výrobků dle § 38 zákona o odpadech a nakládání s elektrozařízením a elektroodpady + povinnosti dle § 37 (povinné osoby, poslední prodejci, místa ZOV, apod.)

- Kontroly průmyslových podniků a jiných původců odpadů (průmyslové podniky, velcí producenti odpadů, původci nebezpečných odpadů, původci problematických druhů odpadů, apod.)

- Kontroly dodržování chemického zákona (obecně, detergenty, apod.) a zákona o biocidních přípravcích (kontroly značení, balení, apod.)

- Kontroly dle zákona o obalech

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down